Konaković: Moguć je izborni zakon prema kojemu bi i Čović i Komšić bili izabrani u Predsjedništvo

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je izjavio da su moguće izmjene Izbornog zakona prema kojima bi se moglo dogoditi da npr. Željko Komšić i Dragan Čović budu izabrani za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovo je izjavio nakon današnjeg razgovora s međunarodnim dužnosnicima o izmjenama Izbornog zakona u rezidenciji američkog veleposlanika u Sarajevu . Ukazao je zašto smatra da je važno mišljenje oporbenih stranaka (bošnjačke stranke koje se samonazivaju oporbom, op. hms), među kojima je, kako kaže, i NiP.

“Situacija je atipična, ali raditi se mora. Čini se da su razgovori dinamizirani. U eventualnim dijelovima izmjene Ustava mora sudjelovati oporba”, ocijenio je Konaković.

Prema njegovim riječima, iz izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ne može se ništa saznati, jer svakih 15 dana mijenja mišljenje.

Ponovio je da oporba, kako je izjavio, bezrezervno podržava brisanje etničkog prefiksa.

Kao nemoguće je istaknuo to da se u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na različite načine biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tj. da su asimetrična rješenja nemoguća.

“Možda ima nekih pomaka, iskristalizirano je što je nemoguće, a čini se da su asimetrična rješenja nerealna. To je moj osobni dojam. U međunarodnoj zajednici su vješti pregovarači, posebno Matthew Palmer. Bliže se konceptu izravnog izbora članova Predsjedništva”, rekao je Konaković.

Novinari su ga pitali je li moguć Izborni zakon prema kojem bi na dan izbora u Federaciji postojale dvije izborne jedinice. Odgovarajući na to pitanje, naglasio je da postoji mogućnost da za članove Predsjedništva budu izabrani npr. predsjednici DF-a i HDZ-a, Željko Komšić i Dragan Čović.

“Dvije izborne jedinice na dan izbora bez brisanja etničkih prefiksa puste su želje Dragana Čovića. Ako se izbrišu etnički prefiksi, kojima neće biti obrisa trećeg entiteta, dovodi u situaciju da imate Čovića i Komšića u Predsjedništvu, zamislite takvu situaciju”, zaključio je.

Ocijenio je da ne vidi problem u toj mogućnosti. Osim Konakovića, s međunarodnim dužnosnicima razgovarali su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here