Kordić: Investitori uvijek pitaju kakva je politička situacija

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić gostovao je u srijedu navečer na državnoj televiziji BiH. U Mostaru je svaka situacija, pa i ova, pod lupom i poprimi se ponekad dojam kakav ne bi trebalo poslati. U samom zakazivanju sjednice Gradskog vijeća predsjednik prethodno treba zatražiti suglasnost dva potpredsjednika i gradonačelnika. Napravljena je proceduralna greška i to smo ispravili, kazao je za BHT1 uživo gradonačelnik Mostara Mario Kordić, komentirajući medijske napise o okolnostima dodjele priznanja počasnih građana Grada Mostara šefu Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johanu Sattleru i veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu.

Mostarski gradonačelnik je ovom prilikom naglasio kako je odluka da dvojica predstavnika međunarodne zajednice budu imenovana počasnim građanima Mostara donesena dvije sjednice ranije i da je to učinjeno konsenzusom svih vijećnika Gradskog vijeća.

Ja neću dozvoliti politiziranje bilo kakve stvari u Mostaru, a pogotovo jednog ovako plemenitog čina. Što se tiče procedure, ona jest bila krivo vođena, međutim, ovo je bila samo ceremonijalna sjednica na kojoj se samo uručuju te plakete, rekao je on.

Kordić je, ipak, potvrdio da sjednici nije nazočio dio vijećnika iz srpskog naroda.

S obzirom na posljednja događanja u našoj državi, razumljivo mi je i kao gradonačelniku i kao čovjeku da se nisu htjeli pojaviti na ceremoniji. Međutim, treba zabilježiti da su oni prije mjesec dana glasovali za odluku, dodao je on.

Gradonačelnik je kazao kako misli da je Mostar primjer da se može sjesti za stol, razgovarati i da se uvijek mogu naći dobra rješenja, prvenstveno za građane Mostara, ali i Bosne i Hercegovine.

Nama je bitno da je Mostar u redu, da funkcioniramo i da građanima pružimo ono što smo im obećali u izbornim kampanjama, ali vjerujte mi da smo jako zainteresirani za čitavu državu. Stanje u Mostaru može biti u redu, ali ako u ostatku države nije u redu, naravno da se to dobrim dijelom prelijeva i na Grad Mostar, pogotovo u kontekstu investicija i svega ostaloga.

Vi ste svjesni da danas, kada razgovarate s potencijalnim investitorima koji bi trebali otvoriti nova radna mjesta u gradu Mostaru, da uvijek pitaju kakva je politička situacija. Ukoliko imate situaciju kakvu imamo trenutno, od Daytona naovamo možda i najgoru političku krizu, izuzetno je teško napraviti nekakav ozbiljniji iskorak, naveo je Kordić.

On je kazao kako je Grad Mostar dva puta u prošloj godini donio proračun, te da grad ima specifičnih problema, jer je osam godina bio bez Gradskog vijeća.

Mislim da smo na dobrom putu i ako nastavimo u ovom tonu i ovom ritmu, 2022. bi trebala biti prekretna godina za Grad Mostar, da mnoge probleme uspijemo riješiti, rekao je Kordić, dodavši da usvojeni proračuna iznosi 47,5 milijuna KM u općem dijelu i 25 milijuna KM u prenesenom, investicijskom dijelu.

Naveo je i da je proračunom predviđena pomoć za rodilje, učenike učenički prijevoz, te da su pokušali da proračun bude balansiran, U trećem mjesecu se očekuje rebalans, kazao je on, izrazivši nadu da će tada uspjeti u njega ugraditi i sve amandmane.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, u razgovoru za BHT1 uživo, govorio je i o problemima s kojima se Grad Mostar suočava, poput Zračne luke Mostar, deponije Uborak, ali i o tome hoće li, potaknuti uspjehom mlade plivačice Lane Pudar, Mostarci konačno dobiti olimpijski bazen.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here