Kordić: Mostar ima nevjerojatan potencijal, u sljedećoj godini građani će vidjeti napredak

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u Podcastu Bura najavio kako će se sljedeće 2022. godine vidjeti puno toga na čemu je tiho rađeno tijekom godine na izmaku. Kad je preuzeo dužnost gradonačelnika, pojasnio je, zatekao je ogromno nepovjerenje među političkim strankama.

“No u međuvremenu smo uspjeli harmonizirati odnose i to je možda i najvažnije što smo uspjeli uraditi. Na tom temeljim i uvjerenje da će godinama pred nama biti vrlo dobra i da će se vidjeti napredak”.

Govorio je o funkcioniranju vlasti u Mostaru, odnosu s predsjednikom Gradskog vijeća Mostara gospodinom Salemom Marićem ali i o modelu podjele vlasti u Mostaru kao primjeru za cijelu BiH.

“Dogovaramo se koliko je god to potrebno. To je primjer kako Mostar može funkcionirati a vjerojatno je to i jedini način da funkcionira čitava BiH.”

Govorio je o tromosti administracije koja, kako je rekao, nekad je i svrha sama sebi.

“Prema vani se vidi jedna sporost administracije. Zato svakodnevno treba raditi da se to prevaziđe”.

Najavio i skoru digitalizaciju Gradske uprave.

“Danas imamo akcijski plan da bi kroz tri godine Mostar postao ‘digitalan’. Meni je to previše vremena i pokušat ćemo to ubrzati”, rekao je gradonačelnik Mostara.

Kordić je u razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom najavio i niz drugih projekata. Tako je govorio o uvođenju kružne linije javnog prijevoza, oživljavanju Mo Parkingu, infrastrukturnim projektima, Zračnoj luci Mostar, izgradnji bazena, sportske dvorane i drugim projektima.

“Ulica kralja Tomislava, Avenija, je ulica koju ne možemo u cijelosti zatvoriti. Mostar nema uredan katastar podzemnih instalacija. Tek kad se iskopa onda se vidi što se sve treba raditi. Ima dakle puno objektivnih okolnosti zbog čega top sve dulje traje. Ipak, to će se završiti. Krajem siječnja bismo trebali doći do zgrade ‘Spajalice’. Nadamo se kako će nam i vremenske prilike malo ići na ruku”.

Kao najzahtjevniji i gorući problem Mostara naveo je funkcioniranje deponije i komunalne djelatnosti u gradu. Objasnio je kako će se u veljači napuniti gradska deponija ali kako su već osigurana sredstva za njenu sanaciju.

“Znamo što trebamo napraviti, ali nam je problem vrijeme. Tražimo rješenje kako dobiti na vremenu i blizu smo rješenja. Tog problema me je najviše strah. U opasnosti smo da Mostar opet u veljači postane zatrpan smećem. No, vjerujem da ćemo uspjeti to riješiti.”

Kordić je objasnio zbog čega nije na samom početku svog mandata smijenio uprave svih komunalnih poduzeća u gradu, a dotaknuo se i rada komunalnih redara kazavši kako ih Mostar treba više od četvorice koliko ih je sad uposleno.

“Bio bih sretan kad bismo imali komunalnog redara u svakom kvartu. Nismo ni mi građani cvjećke. Skloni smo kauč izbaciti pored kontejnera itd. Treba uvesti reda.”

Opširno je govorio o revitalizaciji Zračne luke Mostar, konačnoj izgradnji gradske sportske dvorane kao i gradskog bazena kao i pokretanju poslovnih zona kako bi se privukli investitori. Također, najavio je revitalizaciju Trimuše i Partizanskog groblja te drugih kulturno-turističkih potencijala grada.

“Zračna luka je generator razvoja cijele regije. Tu ne treba puno pameti. Mostar ima puno prioriteta i otvorili smo sve fronte. Velike aktivnosti imamo kad je u pitanju privlačenje investicija. Komuniciramo s puno adresa. Otvaramo sjevernu i južnu zonu grada za investicije. Puno je aktivnosti usmjereno na pravljenje klime za uspješno poslovanje. Već danas imamo bolju poslovnu klimu u gradu nego ranije”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here