Kriminalist Željko Cvrtila o snimci Mateja: Netko tko je pijan ili drogiran ne može ravno trčati

Kriminalist Željko Cvrtila je u razgovoru za N1 komentirao potragu za Splićaninom Matejem Perišem, koji je na Staru godinu nestao u Beogradu.

Upitan koji bi bio put istrage da je on vodi, Cvrtila je rekao da bi se na početku krenulo u dva do tri smjera.

“Prvi smjer bi bili razgovori i utvrđivanje okolnosti od strane prijatelja, dakle, ljudi s kojima je nestali došao u Beograd, da se prvo s njima vidi tko ga je zadnji vidio, gdje ga je vidio…”, rekao je.

“Drugi smjer istrage bi išao prema okruženju u kojem se u posljednje poznate sate nestali nalazio, dakle, to je taj klub, taj prostor i ulice gdje je on trčao, prostor uz obalu Save”, rekao je Cvrtila.

“Treći smjer je, naravno, pretraživanje same Save, ali i okolnih objekata. Doduše, to nismo vidjeli, jesu li i na kopnu pretraživani neki objekti”, rekao je Cvrtila.

Srpska policija poligrafski je testirala i prijatelje nestalog Periša, a Cvrtila kaže da je to jedna od metoda koje se koriste.

“Poligrafsko testiranje ne služi samo da bi se testiralo nekoga tko je sumnjiv nego i da bi se eliminirali sumnjivci i da bi se otklonila sumnja. To je zasigurno dobar potez srpske policije jer na taj način oni su si dali prostor za fokusiranje na druge stvari ako ovdje iz razgovora i testiranja u okruženju prijatelja nije bilo sumnjivih stvari. Drugo, poligrafsko testiranje služi da bi policiji olakšalo potragu i usmjerilo je u određenom smjeru”, rekao je kriminalist.

Što se tiče nadzornih kamera, Cvrtila kaže da one mogu služiti i služe za rekonstrukciju događaja. Izuzima se sadržaj različitih kamera te se različitim tehnologijama pravi putanja kretanja osobe za kojom se traga.

Na jednoj od snimki vidi se nestali Periš kako razgovara s taksistom, pokušava ući u taksi, međutim, to mu ne uspijeva.

“Pojavila se informacija da je mladić bio alkoholiziran ili drogiran, ali netko tko je takav ne može držati pravac i ovako ravno trčati. S druge strane, njemu je očito taksist stao, nije mu otvorio vrata i, kad mu nije otvorio vrata, on nije bio nasilan, nego je nastavio dalje. Ja tu ne vidim smušenost koju mogu izazvati alkohol ili droga, a možda je i uzeo neku drogu koja ne utječe na kretanje”, rekao je Cvrtila.

“Sad, zašto on trči, bježi li od nekoga, na dva mjesta imamo situaciju da se on sakriva navodno iza dva auta, a onda u ovoj kući, proganja li ga tko, zašto bježi, je li bio incident u samom klubu, to ne znamo”, rekao je Cvrtila.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here