Kutle: Banke u BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u 2022. godini

Predsjednik Udruge banaka BiH Berislav Kutle izjavio je za Fenu da u 2022. nije realno očekivati rast kamatnih stopa na kredite fizičkih, ali i pravnih osoba.

– Jasno je da bi prema rastu inflacije, a pogotovu očekivanju još većeg rasta u ovoj godini to bilo teoretski očekivano. Kažem teoretski jer po ekonomskim kriterijima bi to bilo normalno – očekivano. Situacija s kamatama u EU je takva da, bez obzira na inflaciju, do sredine 2023. Europska središnja banka neće dirati kamate, a i ako bi ih nakon toga podizala to bi bilo postupno u promilima – naveo je Kutle.

Dodao je da je, nažalost, potražnja za kreditima puno manja od ponude tako da banke u BiH ne mogu ni razmišljati o povećanju kamata.

Kutle je precizirao da su u BiH kamate na sve kredite, osim na minus po tekućem računu, manje od tržišno očekivanih, što dugoročno nije dobro.

– Nije dobro jer se na taj način ne može razvijati zdrava konkurencija i tako potreban rast. One kratkoročno, i kod nas kao i u EU, pomaže slabima a dugoročno uništavaju zdrave – smatra Kutle.

Istaknuo je da nije realno očekivati ni značajnije smanjenje kamatnih stopa, niti bi to dovelo do bilo kakvog pozitivnog pomaka.

– Iluzija je da je visina kamata bilo kakav problem u BiH i tko se ne može razvijati s ovakvom kamatom on ima problem s kvalitetom proizvoda, a ne s cijenom kapitala – dodao je Kutle.

Podcrtao je da je, nažalost po sve nas i budućnost ove zemlje, potražnja za kreditima na razini koja ne obećava brzi rast i razvoj.

– Zašto je to tako zahtijevalo bi dublju analizu, ali je jasno da se situacija neće brzo promijeniti na bolje – tvrdi Kutle.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here