Lavrov: Neosnovane teze da su inicijative Dodika prijetnja miru

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se ne može složiti s tezom da inicijative srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika predstavljaju prijetnju miru.

“Ne dijelim ovakve izjave, smatram ih neosnovanim”, rekao je Lavrov za sarajevsko Oslobođenje, odgovarajući na pitanje je li točno da Rusija favorizira odnose sa samo jednim dijelom BiH, odnosno Republikom Srpskom, i da je to podrška snagama koje streme secesionizmu.

Lavrov je ocijenio da je i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi s izmjenama Krivičnog zakona znatno pokvario unutarnju političku klimu.

Ruski ministar smatra da je apsolutno neozbiljno dopustiti takvu, kako je rekao, “provokaciju bukvalno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posljedice kaosa koji je uslijedio”.

Prema riječima Lavrova, to je još jednom pokazalo da je institucija vanjskog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevladana, već se pretvorila u izvor problema.

“Davno je sazrela potreba da se ona likvidira i da se suverena Bosna i Hercegovina oslobodi od pretjeranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode”, rekao je Lavrov.

Lavrov je istaknuo da Rusija, kao jedna od država koje su jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, izuzetno odgovorno pristupa svojim obvezama i pomno prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

“Zabrinuti smo zbog neviđenog pada razine međuetničkog dijaloga i povjerenja u zemlji tijekom cijelog postkonfliktnog razdoblja. Prema našem mišljenju, to je vezano za intenziviranje izvana podržanih pokušaja revizije dejtonske etno-administrativne arhitekture u korist unitarizacije i centralizacije Bosne i Hercegovine na štetu ustavnih ovlaštenja konstitutivnih naroda i entiteta”, rekao je Lavrov.

Istaknuo je da je takva politika izuzetno opasna po stanje u zemlji, regiji i Europi u cjelini i da Rusija na to upozorava i partnere unutar Bosne i Hercegovine i vanjske igrače.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here