Ljubuški: Održana “Memorijalna utrka kanuima Profesor Žarko Bilić”

Sunčani petak obilježio je drugi dan Ljubuški outdoor festivala, idealno vrijeme za utrku kanuima na Trebižatu u spomen na pokojnog profesora Žarka Bilića.

A “Memorijalnu utrku kanuima Profesor Žarko Bilić” obilježilo je veselje i zabava, upravo onako kako bi profesor Bilić i želio, sudionici su se okupili na startu kod Crvengrmskog mosta u Lisicama, fotografirali se, kupali, te na kraju krenuli niz brzace rijeke.

„Jurili“ su jedni druge u kanuima niz rijeku, a na kraju su prvi kroz cilj na Baginu mostu u Teskeri „proveslali“ Ante Radić i Martin Ivanković.

„Trebižat je život značio pokojnom Žarku i ovo je najmanja stvar koju smo mogli učiniti za njega, svaki je osmijeh danas bio upućen njemu i vječna mu slava i hvala“ kratko je poručio član pobjedničkog tima, Martin Ivanković.

Ivanković je za danas obukao prigodnu majicu – majicu sa siluetom profesora Bilića na kojoj su bili otiskani Žarku posebno dragi stihovi Indexa; „Pozvao bih sve dječake, dao bih im igračke i pustio ih da se cijeli dan, igraju i jure.“

U utrci su sudjelovali i mladi igrači ljubuškog Izviđača, a voditelj programa Tigran Delić ih je sve podsjetio kako je upravo Žarko Bilić 1978. s nekolicinom sportskih entuzijasta obnovio rukometni klub ”Izviđač” iz Ljubuškog, te je i time dao snažan pečat ovom gradu.

Izvor: Radio Ljubuški / www.radioljubuski.ba

Kaniuma su se utrkivala i djeca profesora Bilića, a njegove kćeri Iva Bilić i Helena Radić su se prihvatile i spasilačke uloge, kao članice GSS-a su u čamcu pratile kanue te smo ih zamolili za izjavu.

„Drago mi je što je ovo organizirano za našeg tatu, posebno na ovoj dionici koju je on volio najviše na svijetu“, izjavila je Helena, a Iva je dodala kako joj je drago vidjeti da se snovi njegovog oca ostvaruju.

„Čuli smo kada je diplomirao na temu potencijala rijeke Trebižat za outdoor“ rekla je Iva, referirajući se na to da je njezin otac još 1977. diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu na temu ”Rijeka Trebižat od izvora do ušća – mogućnosti razvoja aktivnosti u prirodi, rekreacija i turizam”.

A Ljubuški outdoor festival sada pokušava iskoristiti sve te mogućnosti razvoja turizma kroz aktivnosti u prirodi.

„Mislim da je LJOF ono što sažima Ljubuški, ono što Ljubuški zaista jeste i što može biti i po čemu bi trebao biti prepoznatljiv na svijetu“, poručila je za kraj Helena Radić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here