Marca o Rakitiću: Konačno je žrtvovana sveta krava

Samo 16 minuta Ivana Rakitića u igri na utakmici njegove Seville kod Lillea (0:0) u trećem kolu Lige prvaka bilo je dovoljno najčitanijem španjolskom listu za novu salvu žestokih kritika na račun hrvatskog veznjaka španjolskog velikana.

Marca je do sada Rakitića kritizirala kada je igrao kao prvotimac. Nakon prošle utakmice, prvenstvenog susreta kod Celte za vikend, natuknula je da bi prema njenom mišljenju beskorisni Rakitić mogao nečemu i koristiti, ali ulazeći s klupe.

Trener Julen Lopetegui je kod prvaka Francuske napravio upravo to, ali Rakitić je bio loš i kao rezerva koja je u igru ušla u 74. minuti. Marca inače kritizira Rakitića zbog niza razloga, ali najviše sporosti, koja ga u ne samo vrhunskom, nego i modernom nogometu općenito, čini suvišnim i anakronim. Posebno jer igra u vezi koja je ključna u tranziciji igre.

Zato je pozdravila što ga je Lopetegui ostavio na klupi na važnoj utakmici Lige prvaka: “Sevillin trener postavio se kod Lillea kao da želi pobijediti, a to je mogao samo tako da žrtvuje svetu kravu na sredini terena. Konačno je uradio navedeno i momčad je odmah prodisala zahvaljujući Rakitićevoj zamjeni Oliveru Torresu. On je doista bio dašak svježeg zraka u ustajalom dijelu ekipe. Za razliku od Rakitića, Torres uvijek želi i može nositi momčad i igru naprijed. Nažalost, odlična igra Torresa i suigrača iz veze, koja je u prvom dijelu donijela niz prilika nije oplođena golom. U drugom dijelu morali su ući rezervni dijelovi, ali oni su dizelaši. S takvima je nemoguće iznenaditi suparnika.”

Marca je ovako napisala u izvještaju s utakmice, dok je u tekstu u kojem opisno ocjenjuje igrače također hvalila Torresa i kritizirala Rakitića: “Torres je nepravedno bio zadnji izbor među veznjacima jer je kod Lillea pokazao sve što igrač sredine terena sa slobodom u igri mora raditi: donositi prevagu, voditi igru prema naprijed i biti poveznica s napadačima. To je ono što su neki od njegovih suigrača zaboravili.”

U pasusu o Rakitiću otkriva se koji su to “neki suigrači”: “Čim je ušao u igru posvađao se s Augustinssonom jer mu ovaj nije dodao loptu onako kako je Rakitić htio. Njemu se inače lopta uvijek mora dodati točno u noge. Međutim, čak i kada je dobije tako, treba mu vječnost da potrči i pokrene akciju. Kod Rakitića je problem što ne zna ni kako zaustaviti, usporiti igru kada ima loptu. On je tako daleko od onog što Sevilla treba. Torres je pokazao što je to.”

Koliko je Rakitić loš pokazuje to što je Marci postao referenca za igrače koji ne ispunjavaju zahtjeve, pa je kritizirajući Papua Gomeza napisala: “Još jedan igrač Rakitićevog tipa. Obojici nedostaje krvi za ovu razinu. Sevilla ih treba kako bi sakrili loptu i povukli vrhunske poteze. Umjesto toga, od njih ne dobiva baš ništa.”

Marca kritizirajući Sevillinu jalovost u Ligi prvaka podsjeća: “U tri kola je s tri remija osvojila tri boda. Postigla je samo dva gola, a oba je iz penala zabio Rakitić”, ali dodaje: “momčad je bez njega kod Lillea igrala osjetno bolje.”

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here