Mercedes se žalio na Verstappenovu pobjedu. Ovo su dva pravila kojima se žele spasiti

Mercedes je uložio dvije službene žalbe na pobjedu Maxa Verstappena kojom je došao na VN Abu Dhabija do svog prvog naslova svjetskog prvaka u Formuli 1.

Lewis Hamilton je izgubio naslov prvaka nakon što ga je u zadnjem krugu prestigao Max Verstappen. Do toga je došlo zbog odluke direktora utrke Michaela Masija da se sigurnosni automobil povuče sa staze krajem predzadnjeg kruga. Podsjetimo, sigurnosni automobil je izašao na stazu zbog izlijetanja Nicholasa Latifija u zadnjem sektoru.

Prvo Masi nije htio dopustiti vozačima koji zaostaju za krug da vrate krug zaostatka, a nakon toga je, u predzadnjem krugu, kada se sigurnosni automobil trebao povući, donio odluku da pet vozača zaostalih za krug, a koji su bili između Hamiltona i Verstappena, mogu vratiti taj krug zaostatka.

Tim potezom je Verstappen završio odmah iza Hamiltona te je zahvaljujući prelasku na meke gume pod sigurnosnim automobilom imao bolji tempo i odjurio do pobjede.

Mercedes se kod prve žalbe poziva na Članak 48.8 FIA-inih sportskih pravila koji kaže:

“Nijedan vozač ne smije pretjecati drugog na stazi, uključujući i safety car, dok ne prijeđe ciljnu ravninu prvi put nakon što se safety car vrati u boks.”

Kod druge žalbe Mercedes se poziva na Članak 48.12 istog pravilnika koji kaže da “svi vozači koji zaostaju za krug ili više za vodećim vozačem, moraju preteći vozače za kojima zaostaju, ali i safety car prije nego se utrka nastavi”.

Zasad nije jasno koje bi mogle biti posljedice ako žalbe budu uvažene, ali najvjerojatnije zvuči, barem tako piše Sky Sport, da bi se ponovio zadnji krug utrke.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here