Mišetić: Ako se preglasa Hrvate, oni imaju pravo ignorirati FBiH

Engleska barunica, bošnjačka lobistica Arminka Helić napala je američku administraciju objavivši na svome Twitter nalogu novinarski članak s ilustracijom predsjednika Joea Bidena uz tvrdnju kako SAD podržava “diskriminaciju i segregaciju” u BiH. Pri tome je pozvala na novi “društveni dogovor za 21. stoljeće”, što, po njezinu mišljenju, podrazumijeva “jednakost za sve građane” u BiH.

– Očekivano je da ti nacionalisti žele segregaciju. To što podupiru Sjedinjene Države je protiv svega za što se SAD zauzima – napisala je Helić na Twitteru. Time je zapravo ponovila bošnjačku unitarističku mantru koja samo dobro zvuči za uši na Zapadu, a podrazumijeva ostvarenje plana dominacije i hegemonije Bošnjaka.

Upravo je Helić bila žrtva slične takve politike, čije su posljedice u izvedbi Beograda prije 30 godina dovele do agresije i krvavog raspada Jugoslavije. Na sreću, upravo Daytonskim mirovnim sporazumom zaustavljeni su rat i stradanja. I pri tome su ključnu ulogu imale hrvatske snage na terenu u BiH te američko zrakoplovstvo i diplomacija. Na istup Arminke Helić reagirao je američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić precizno upozoravajući na posljedice ponavljanja ovakvih povijesnih pogrešaka. – Ako Bošnjaci žele silom promijeniti uvjete međunarodnog sporazuma, oni će biti u poziciji Srba u Jugoslaviji 1991., kao i u Hrvatskoj 1995. To nije dobro završilo za Srbe – napisao je odvjetnik.

Objasnio je kako se napredak može napraviti samo nastavkom razgovora i postizanjem kompromisa, upravo onako kako to radi američka administracija. – Kako ćete postići novi “društveni ugovor” u Bosni, a istodobno prigovarate kada SAD potiče (bošnjačke) strane da se vrate za pregovarački stol – dodao je američki odvjetnik hrvatskih korijena, prenosi Večernji list.

U raspravu se uključio i bošnjački twitteraš Jasmin Mujanović čiji su modus operandi manipulacije i podvale te počesto radikalni stavovi. Uostalom, riječ je o istome rukopisu kojim preko medijskog i obavještajnoga podzemlja parastruktura AID-a mjesecima pokušava diskreditirati međunarodne posrednike u razgovorima o Izbornome zakonu Matthewa Palmera i Angelinu Eichhorst, ali i sve one koji ne zagovaraju ideje političkog Sarajeva. – To je razlika između vas i Palmera. Možete si priuštiti da budete tvrdolinijaš na Twitteru koji “neće napraviti kompromis” i neće uzeti u obzir stvarnost na terenu. Palmer zapravo mora uzeti u obzir živote, dok ih vi možete žrtvovati za svoja načela – odgovorio je Mišetić.

Posebno je objasnio poziciju Hrvata u BiH, navodeći da će oni biti u poziciji suvereno odlučiti o svojoj sudbini u slučaju da ih Bošnjaci izbornim manipulacijama preglasaju oko izbora izaslanika za federalni Dom naroda, a što im jamči njihova uloga u potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma kojim su se odrekli vlastitog entiteta. – U trenutku kada Bošnjaci izaberu hrvatske predstavnike u Dom naroda Federacije BiH Hrvati gube status “konstitutivne nacije” u BiH te su Dayton i Washington prekršeni, što omogućava Hrvatima da ih pravno dokinu kao suverena nacija – istaknuo je odvjetnik.

Ocijenio je besmislicama tvrdnje bošnjačkih dužnosnika i lobista koje Zagreb, EU ili SAD sumnjiče za pokušaje cijepanja BiH. Pri tome je uputio i kako, uz presude Europskog suda za ljudska prava, kojima se inzistira na otklanjanju diskriminacije manjina, jednaku važnost ima i presuda Ustavnoga suda BiH koji inzistira na jednakopravnosti triju naroda.

Ravnopravni narodi

– Odluka Ustavnog suda ne govori o “ravnopravnim građanima”, već o “ravnopravnim narodima”, čija je “dominacija u strukturama vlasti” izričito zabranjena daytonskim Ustavom. To što Bošnjaci preuzimaju u Domu naroda krše Dayton. Hrvati su potpisali da ostanu konstitutivna nacija. Što to znači, objasnio je Ustavni sud BiH. U trenutku kada Bošnjaci uskrate ravnopravnu zastupljenost Hrvata u Domu naroda, oni Hrvatima oduzimaju status konstitutivnog naroda, kršeći Dayton i Washingtonski sporazum – mišljenja je Luka Mišetić.

On navodi kako, u slučaju da ih se nasilno izgura iz vlasti, Hrvati neće koristiti nasilje, nego proglasiti Dayton ukinutim i jednostavno ignorirati institucije FBiH. – Njihovi bi potezi bili posve legalno opravdani – zaključio je odvjetnik Mišetić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here