Misija OESS-a u BiH: Smiriti tenzije i promovirati konstruktivan dijalog

Misija OESS-a u BiH zabrinuta je zbog nedavnih incidenata koji su se dogodili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu.

Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih dužnosnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata. Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzroče konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

“Poštovanje drugih, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih. Izabrani i imenovani dužnosnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, neovisno o njihovom porijeklu, da odbace retoriku podjela, te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promoviraju konstruktivan dijalog”, navodi se u priopćenju Misije OESS-a u BiH.

Misija želi pohvaliti početne istražne korake koje su poduzele pojedine strukture za provedbu zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom. Pozvali su organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se dogodili incidenti da poduzmu iste korake bez odlaganja.

“Pozdravljamo osude ovih incidenata od strane nekoliko visokih političkih i vjerskih dužnosnika, te predstavnika civilnog društva širom države, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata. Na taj način se šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava“, naglašava se u priopćenju Misije OESS-a u BiH.

Misija OESS-a u BiH će nastaviti sustavno pratiti odgovore institucija na ove incidente, razgovarati s ugroženim zajednicama kako bi bolje razumjela i pomogla u odgovoru na njihove probleme, te poziva sve razine vlasti da odbace retoriku podjela i aktivnosti koje doprinose tenzijama.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here