Mostar bi mogao biti središte zračnog prometa juga BiH

Ogromni turistički potencijali, blizina nekoliko značajnih odredišta, sjecište međunarodno značajnih prometnih koridora, ali i rastući industrijski potencijal; sve ovo čini regiju Hercegovine sve privlačnijim odredištem, ali joj je pak do sada nedostajao ključni segment uvezivanja kakav se očekuje u modernim poslovnim trendovima koji traže što bržu i sigurniju povezanost te promet ljudi i roba, piše Večernji list BiH.

Zračna luka Mostar, sa svojim strateškim geografskim položajem, mogla bi u doglednoj budućnosti odgovoriti na ovaj izazov, kako u kontekstu bolje dostupnosti za turiste i poslovnu zajednicu, tako i kroz planove o omogućavanju teretnog prometa. Ipak, prvi korak je vraćanje Zračne luke na poziciju kakvu zaslužuje, a jedan od koraka je i financijska injekcija koja je ovih dala došla s razine županije

Podsjećamo, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, i dr. Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, potpisali su ovih dana sporazum o načinu izvršenja obveza HNŽ-a prema Gradu Mostaru, a kroz koji se posebno tretira Zračna luka Mostar.

“U više navrata, a to je potvrđeno i kroz strategiju razvitka Županije, isticali smo turizam kao jednu od najvažnijih grana gospodarstva. U tom kontekstu složili smo se kako bi bilo najbolje sredstva u iznosu od skoro 8 milijuna KM prioritetno usmjeriti u Zračnu luku Mostar, čiji je vlasnik i kojom upravlja Grad Mostar, a kako bi potencijali koje imamo na kvalitetan način bili dostupni turistima iz cijeloga svijeta, kazao je Herceg, naglasivši kako je uvjeren kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova – osobito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori, a tomu će zasigurno doprinijeti i izdvajanje značajnih proračunskih sredstava.

Naime, ovih dana po sporazumu bit će uplaćen prvi milijun KM. Tijekom ove godine uplatit će se još milijun, treći i četvrti dio u iznosu od po 2 milijuna KM bit će uplaćeni do kraja 2023., odnosno 2024., a ostatak od oko 1,8 milijuna tijekom 2025. godine.

Kordić je pak ovom prilikom, zahvalivši županijskoj Vladi na čelu s predsjednikom Hercegom da su rješavanje ovoga pitanja uvrstili u prioritete, izrazio zadovoljstvo da će se ovaj iznos, koji je definiran sporazumom, u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bi dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here