Na Bijači zaustavljeno 16.000 kilograma kakao praha

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Bijača danas je zbog zdravstvene neispravnosti, zabranila uvoz pošiljke 16.000 kilograma kakao praha porijeklom iz Kine.

Kemijskom analizom uzorka pošiljke izuzetog pri redovnoj kontroli federalne sanitarne inspekcije u prekograničnom prometu roba, utvrđena je nedozvoljena količina kadmija koja premašuje vrijednosti definirane odredbama Pravilnika o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminata u hrani.

Shodno tome, uvoz pošiljke vrijednosti približno 46.000KM je zabranjen i naloženo je njeno vraćanje pošiljatelju, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, a prenosi Fena.

Šta je to kadmij?

Teškim metalima se smatraju oni metali koji imaju gustoću veću od 5 g/cm3. To su primjerice željezo, kobalt, živa, kadmij, olovo i drugi.

Kadmij se koristi u različitim industrijama, pa ga se tako može naći u baterijama, laserima, bojama i nekim elektroničkim uređajima. Zbog industrijskih zagađenja ga sve više ima i u okolišu, a stoga kontaminira i hranu. Ljudi apsorbiraju tri do pet posto ukupne količine kadmija iz hrane.

Opasnost kadmija za ljudski organizam je velika jer se postupno taloži u tijelu te s vremenom nakupljanja uzrokuje probleme s:

• bubrezima
• jetrom
• probavnim sistemom
• kostima

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here