Na Listu ortopedskih pomagala u ŽZH uvršteni senzori i čitači za mjerenja šećera

Vlada Županije Zapadnohercegovačke na 102.sjednici održanoj 30. rujna 2021. godine, na prijedlog Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke, donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o obujmu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Uvažavajući u prvom redu potrebe osiguranika ovog Zavoda, ovom izmjenom napravljen je značajan iskorak kad je riječ o proširenju prava na ortopedska I druga pomagala; na Listu ortopedskih i drugih pomagala uvršteni su vijci i to kod puknuća prednjeg križnog ligamenta koljena –LCA, potom PMMA (polimetilmetakrilat) , senzori za mjerenje šećera u krvi, u iznosu od 720 KM na tromjesečnoj razini, kao i čitači za mjerenje šećera u krvi. Kad je riječ o senzorima I čitačima, isti se odobravaju osiguranim osobama dijabetičarima i to u sljedećim situacijama: djeci do 18 godina sa dijagnosticiranom šećernom bolešću, osobama starijim od 18 godina sa dijagnosticiranom autoimunom šećernom bolešću tip 1 te trudnicama na intenziviranoj inzulinskoj terapiji šećerne bolesti koje primaju inzulin 4 ili više puta.

Inače, kad je riječ o načinu i postupku ostvarivanja prava na ortopedska pomagala, procedura je jednostavna a polazi od liječnika specijalista odnosno obiteljskog liječnika. Naime, liječnik izdaje uputnicu Liječničkom povjerenstvu Zavoda za lijekove i ortopedska pomagala, na temelju koje, uz medicinsku dokumentaciju u prilogu, osiguranici preko Područnih ureda Zavoda podnose zahtjev za ostvarivanje prava na ortopedska pomagala, baš kao i za ostvarivanje i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko osigurana osoba nabavi pomagalo kod dobavljača koji nije u ugovornom odnosu sa Zavodom, troškove nabave snosi osobno, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa cijene koju plaća Zavod za predmetno pomagalo.

Nadopunjenu listu možete preuzeti OVDJE.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here