Na SUM-u obilježeno 25 godina postojanja studija novinarstva

Studij novinarstva Filozofskog fakulteta (FFMO) Sveučilišta u Mostaru (SUM) u ponedjeljak je obilježio 25 godina postojanja.

Te godine su izuzetne same po sebi, kada kažete 25 godina samo to prevedite u četvrt stoljeća i to je jedan veliki uspjeh. Kada pogledate ljude koje je taj studij iznjedrio, kad pogledate kvalitetu i, na kraju krajeva, strukturu medijskog sustava onda ta obljetnica u svom kontekstu dobiva pravo značenje, izjavio je v. d. dekana Filozofskog fakulteta (FFMO) SUM-a Dražen Barbarić.

U skladu s vremenom na Studiju novinarstva došlo je i do nekih promjena.

Mi smo ove godine na Studiju novinarstva, usudio bih se reći, napravili revolucionaran iskorak. Nastavni plan i program je revidiran, usuglašen i usklađen s najvišim mogućim standardima istih ili sličnih studija u zapadnom demokratskom svijetu. Potpisani su ugovori s mnoštvom partnera i institucija te je time nastavni plan i program usredotočen na praktičan rad i praksu, naglasio je Barbarić.

Dodao je kako studenti koji završe ovaj studij posjeduju sva znanja potrebna za rad.

Pored SUM TV-a, medijskog istraživačkog centra, radija, portala SUMSOVE, naši studenti, nakon što završe studij novinarstva i izađu na tržište rada, posjeduju apsolutno sve, i profesionalnu etiku, znanja, tehnike, vještine, kompetencije da budu punopravni dionici na tržištu rada u medijskom sektoru, ocijenio je.

Pročelnik Studija novinarstva Franjo Takač poručio je kako nije stvar postojanja 25 godina već kako biti uspješan u tih 25 godina.

Studij novinarstva je bio itekako uspješan, školovao je i odgojio brojne novinare koji danas čine znatan dio medijskog prostora u BiH, ali i šire i to je naš ponos. Ti isti novinari su dio našeg novog plana i programa kao stručnjaci koji će našim studentima, uz ovaj teorijski dio, obogatiti nastavni proces s iskustvima iz prakse, kazao je Takač.

Cilj je, kako je kazao, da kada student novinarstva završio svoje formalno obrazovanje bude spreman za rad.

Nažalost, često se događa da po završetku studija studenti nisu u stanju raditi jer trebaju naučiti još neke stvari, a nitko nema vremena da ih uči i da ih plaća dok oni to uče te onda imamo jednu generaciju koja je nezadovoljna. To nastojimo promijeniti na korist struke i profesije, na korist naših studenata i društva u cjelini, rekao je Takač.

U okviru tih napora studentima novinarstva tijekom studiranja pruža se mogućnost praktičnog rada.

Imamo medijski centar na SUM-u koji je baza novog nastavnog plana i programa gdje će studenti u stvarnom vremenu moći praviti medijske sadržaje na televiziji, radiju i portalu. Na taj način će kad završe studij imati svoj portfelj koji će moći pokazati budućim poslodavcima iz kojega će se vidjeti jesu li oni ti radnici koji im trebaju. Potičemo generiranje kvalitetnih ideja, pozitivnih medijskih diskursa u javnosti i na taj način ukazujemo na probleme, ali pokazujemo i pozitivne stvari koje postižemo ovdje na SUM-u. To je jedna simbioza i novost u visokom obrazovanju studenata novinarstva koja će zasigurno uroditi plodom, zaključio je Takač.

Na današnjoj svečanosti uručene su plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima za izniman doprinos, razvoj i promociju studija.

IZVORFENA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here