Na Veneri moguć život?

Novo istraživanje pokazalo je da bi život mogao postojati u kiselim oblacima na Veneri, usprkos ekstremno visokoj temperaturi, uraganskim vjetrovima i intenzivnoj vulkanskoj aktivnosti na toj planeti.

Druga planeta od Sunca naziva se sestrom Zemlje, zbog slične veličine, mase i gustoće, ali tu prestaju sličnosti ova dva svemirska tijela, prenijela je Srna.

Za razliku od naše planete, temperatura na Veneri može dostići 464 stupnja Celzijusa, jer je njezina atmosfera sastavljena uglavnom od ugljen-dioksida koji zadržava toplinu.

Venera je u prošlosti imala oceane koji su potencijalno bili izvor života, ali su se isušili.

Međutim, iako je život nemoguć na površini Venere, postoji mogućnost života u oblacima sumporne kiseline koji okružuju planetu, jer je moguće da su pogodniji za život nego što se ranije mislilo, pokazala je studija objavljena u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (Zbornik radova Nacionalne akademije znanosti).

Tim, koji predvodi astrofizičarka i planetarna znanstvenica na Tehnološkom institutu u Massachusetts Sara Seager, stvorila je hemijski model Venerine atmosfere koji “prognozira da oblaci nisu u potpunosti sačinjeni od sumporne kiseline, već su dijelom sastavljeni od kaša amonijske soli, koje bi mogle biti rezultat biološke proizvodnje amonijaka u kapljicama oblaka”.

To znači da oblaci nisu “kiseliji” od pojedinih ekstremnih okruženja u kojima postoji život na Zemlji, piše američki časopis.

Znanstvenici kažu da je amonijak ključan za brojne biološke procese, a njegovo prisustvo u kapljicama oblaka mogao bi biti znak da “život stvara svoje okruženje na Veneri”.

“Studija pokazuje da postoji amonijak u atmosferi i da se taj lanac kemijskih reakcija zapravo dešava. Dobra posljedica toga je to što bi određene kapljice u oblacima Venere mogle biti povoljnije za život nego što se ranije mislilo”, rekla je Seager za list Inverse.

Seager je jedna od istraživača koji su prošle godine smatrali da u oblacima na Veneri postoji fosfin, još jedan plin koji ukazuje na moguće prisustvo života, a nova studija nastavlja taj rad.

Međutim, ona je naglasila da je život u Venerinoj atmosferi za sada samo hipoteza, u kojoj je navedena nada da “u veoma dalekoj budućnosti možemo pokušati donijeti uzorak materijala iz oblaka (Venere) i da sami potražimo život”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here