Najtraženija zanimanja u BiH u 2022. godini

U protekle tri godine, tržište rada doživjelo je velike promjene, od oscilacija u ponudi i potražnji do promjene strukture traženih zanimanja i radnog okruženja.

Za osobe koje traže posao ili moraju izabrati u kojem pravcu nastaviti školovanje, te se pitaju kako izabrati zanimanje, posao, ali i karijeru bitno je da se upoznaju s promjenama na tržištu rada te da redovno prate trendove.

U prvom kvartalu 2022. godine na portalu MojPosao.ba objavljeno je više od 3.700 oglasa za posao i preko 8.600 radnih mjesta, što predstavlja znatan porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ako se ovi podaci usporede s istim razdobljem 2020. i 2019. godine, možemo zaključiti da se tržište rada oporavilo i da se potražnja za radnicima vratila na pretpandemijsku razinu.

Na tih 8.600 pozicija ove se godine prijavilo više od 100.000 kandidata što također predstavlja rast u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Osim što je zabilježen rast oglasa za posao, podaci govore i o izmjenama strukture najpopularnijih zanimanja u Bosni i Hercegovini. Operateri u call centrima, trgovci u maloprodaji i veleprodaji, komercijalisti, konobari te radnici u proizvodnji se nalaze u samom vrhu najtraženijih zanimanja, a odmah iza njih na ljestvici su kuhari, vozači, financijski službenici te zanatska zanimanja kao što su bravari, zavarivači, ali i električari.

Traži se radnik više u oblasti ugostiteljstva

Situacija na tržištu rada se znatno izmijenila u razdoblju nakon pandemije. Neka zanimanja kao što su operateri u call centrima doživjela su veliku ekspanziju jer je porasla potreba građana da što više stvari obavljaju online i putem telefonskih poziva pa je tako i potreba za podrškom te vrste znatno veća. Ono što je zanimljivo za spomenuti je činjenica da su zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva postali traženi i popularni tijekom cijele godine, a ne samo sezonski kao što je to prije bio slučaj, izjavila je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija Kolektiva (MojPosao.ba).

Na listi 10 najtraženijih u prvom kvartalu nema zanimanja vezanih za IT industriju jer su početkom godine neka druga zanimanja došla u prvi plan, ali potražnja za IT stručnjacima je i dalje velika i do kraja godine se očekuje da će potisnuti druga zanimanja s ove liste.

Potreba za zanatskim poslovima postoji, ali je u isto vrijeme upravo taj kadar u deficitu jer je smanjen interes onih koji žele da budu zanatlije, ali i zbog odlaska tog kadra u inozemstvo.

MojPosao.ba nastavlja svakodnevno da prati, istražuje i analizira trendove na tržištu rada te da redovno izvještava javnost.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here