Nema se čime testirati, ali omikron je u zapadnoj Hercegovini?

”Nismo u mogućnosti izvesti tu vrstu testiranja, ali po simptomima, brzini širenja ali i reakcijama iz sarajevske županije, mislim da je i kod nas definitivno došao južno afrički soj korona virusa”, rekao je za Televiziju Herceg-Bosne ministar zdravstva Zapadnohercegovačke županije Tomislav Pejić.

Televizija navodi kako u ljekarnama i Domovima zdravlja, ovih dana imaju pune ruke posla i da su za to kriva okupljanja za Božić i Novu godinu. Svjetska zdravstvena organizacija je novu varijantu koronavirusa B.1.1.529, pod imenom omikron klasificirala kao “zabrinjavajuću”.

Krovna zdravstvena institucija EU-a je također ocijenila omikron kao “zabrinjavajući”. Ova klasifikacija je signal da je varijanta zaraznija ili da vodi do težih tijekova bolesti. Ova nova varijanta zabrinjava istraživače jer ima “ekstremno veliki broj mutacija”, odnosno 32 mutacije u spike-proteinu.

Usporedbe radi: vrlo zarazna delta varijanta ima osam mutacija. Sam broj mutacija ne govori ništa o opasnosti varijante. Ali zbog velikog broja mutacija, imune stanice se teže bore – dolazi do takozvanog povlačenja imuniteta – pa i cjepiva postaju manje učinkovita.

Nova varijanta ne mora izazivati teži oblik koronavirusa, ali virus se može još brže širiti i tako preopteretiti zdravstveni sustav. Prema podacima Worldometersa, u svijetu je novim tipom korona virusa zaraženo više od 280 milijuna ljudi.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here