Njemačka: Počelo suđenje 96-godišnjoj bivšoj djelatnici koncentracijskog logora

U Itzehoeu pored Hamburga započelo je u utorak suđenje 96-godišnjoj Irmgard Furchner koja je optužena za sudjelovanje u ubojstvu preko 11.000 žrtava u nacističkom logoru Stutthof pored Gdanjska za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Suđenje je trebalo započeti 30. rujna ali se optužena nije pojavila na ročištu, već je utvrđeno da je pobjegla iz doma za starije u kojem živi. Istoga dana je pronađena i uhićena te smještena u pritvor iz kojeg je nakon nekoliko dana puštena.

Furchner je početkom rujna u pismu suca zamolila da ju iz zdravstvenih razloga oslobodi obveze nazočnosti procesu, što je bilo odbijeno.

Optuženica tereti ovu 96-godišnjakinju da je kao tajnica uprave logora pomagala u sustavnom ubijanju zatočenika logora i podržavanju ubojstva u više od 11.000 slučajeva. Furchner je radila kao stenografkinja i daktilografkinja u upravi logora.

U logoru Stutthof je, po podacima Središnjeg ureda za utvrđivanje žrtava nacionalsocijalizma, život izgubilo ukupno preko 65.000 osoba, mahom Židova iz istočne Europe.

Logor je bio poznat po tomu da, za razliku od ostalih nacističkih logora, zatočenici nisu bili ubijani u plinskim komorama, nego ih je većina umrla zbog iscrpljenosti i gladi.

U Brandenburgu na Havelu je trenutno u tijeku i proces jednom 100-godišnjem bivšem čuvaru logora Sachsenhausen.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here