Njemačka uvodi božićni lockdown za necijepljene

Predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.

“Vidite po odlukama koje smo donijeli da je situacija vrlo ozbiljna”, rekla je aktualna kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s predstavnicima saveznih pokrajina, na kojem je sudjelovao i njezin nasljednik Olaf Scholz.

Merkel je dodala kako donesene mjere moraju pridonijeti tomu da se četvrti pandemijski val prekine.

“To nam do sada još nije pošlo za rukom i zato sada uvodimo ove mjere. Između ostalog i zbog toga kako ne bismo kasnije trebali uvoditi još strože”, rekla je predsjednica tehničke vlade. Ona je naglasila da osim danas donesenih mjera savezne pokrajine, shodno epidemiološkoj situaciji, mogu uvoditi još strože mjere.

Koja su glavna nova ograničenja?

Savezni i državni čelnici složili su se sa sljedećim mjerama:

– Ograničenje kontakta za necijepljene osobe
– Ulaz u trgovine, restorane, muzeje i kina bit će omogućen samo cijepljenim ili oporavljenim osobama
– Mogući su dodatni testovi za necijepljene u iznimnim situacijama

Ograničenja javnih i privatnih okupljanja

Danas je odlučeno da se pristup maloprodaji, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrepštine, omogući samo za one koji su cijepljeni ili koji su preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije. Stroge mjere ograničenja kontakata za necijepljene vrijede i u privatnom sektoru. Ako se među osobama koje se susreću nalaze necijepljeni, tada je dopušten susret jednog kućanstva s najviše dva pripadnika nekog drugog kućanstva.

Kod lokalne incidencije više od 350 ovo pravilo se odnosi i na one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000 na otvorenom. U zatvorenom se broj posjetitelja ograničava na 5000. U saveznim pokrajinama s visokom incidencijom preporučuje se potpuna zabrana kulturnih i sportskih okupljanja. Kod incidencije više od 350 se zatvaraju i noćni klubovi i diskoteke.

Za doček Nove godine u cijeloj zemlji vrijedi zabrana okupljanja, a uoči blagdana će biti zabranjena i prodaja pirotehnike.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here