Njemački ministar Roth: Situacija u BiH prijetnja miru u Europi

Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini je frustrirajuća i predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u cijeloj Europi, kazao je njemački ministar za Europu Michael Roth pred odlazak u dvodnevni posjet BiH.

“Pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi. Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU”, navodi se u izjavi, prenosi N1.

Roth je naglasio kako je neophodan hitni napredak u ovoj oblasi, što je u interesu građana zemlje i njenog ekonomskog napretka. “Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, europsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava. Želio bih ohrabriti i potaknuti sve takve pojedince da ustraju u svojim nastojanjima”, dodao je Roth.

Prema službenom njemačkog ministarstva, Roth će u Sarajevu boraviti of 30. studenoga do 2. prosinca, a planirani su sastanci s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, predstavnicima tročlanog Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima civilnog društva. Razgovorat će se o trenutnoj političkoj situaciji i izgledima zemlje za pridruživanje EU.

Državni ministar Roth sastat će se i sa zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kako bi razgovarali o temama kao što su reforme potrebne za veću konvergenciju s EU i posljedice trenutnog političkog zastoja.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here