Njemačkoj nedostaje 20 milijuna doza cjepiva

Novi njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach ukazao je u četvrtak na manjak cjepiva s kojim se Njemačka suočava usred kampanje cijepljenja trećom dozom, tzv. boosterom.

“Nama u prvom kvartalu na raspolaganju stoji 50 milijuna doza. No potrebno nam je 70 milijuna i to 50 za booster i 20 za prvo i drugo cjepivo”, rekao je Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) na prvoj redovitoj konferenciji za tisak o epidemiološkom stanju otkako je prošlog tjedna preuzeo funkciju ministra zdravstva.

Lauterbach i direktor epidemiološkog Instituta Robert Koch Lothar Wieler zaključili su kako broj novozaraženih posljednjih dana pada, ali su isto tako upozorili na mogući učinak nove varijante koronavirusa omikron, koja se širi većom brzinom od do sada poznatih varijanti.

Glavno oružje u sprječavanju širenja omikrona je, kako je naglasio Lauterbach, pojačana kampanja cijepljenja i to posebice treće doze cjepiva, tzv. boostera.

No kako je dalje nastavio novi ministar, prilikom kontrole količine cjepiva koja stoji na raspolaganju utvrđeno je kako u prvom kvartalu sljedeće godine nedostaje gotovo 20 milijuna doza cjepiva.

Kako je nadalje rekao Lauterbach, s ovim smanjenim brojem cjepiva booster-kampanja će se odvijati presporo.

“Najvažniji aspekt je međutim da ako booster-kampanju provodimo s trenutnim isporukama cjepiva, ona će biti jednostavno prespora. U tom slučaju će booster-proces biti gotov tek krajem ožujka, a to nam nije prihvatljivo”, rekao je Lauterbach.

Novi njemački ministar zdravstva se na konferenciji za tisak pozvao na rezultate jedne studije iz Velike Britanije koja pokazuje da tek treća doza cjepiva pruža učinkovitu zaštitu od varijante omikron.

Zbog toga će Njemačka ubrzati narudžbu dodatnih 35 milijuna doza cjepiva Moderne, a pregovara se i s ostalim članicama Europske unije oko eventualnog preuzimanja dodatnih doza. Lauterbach je ukazao na to da niti jedna druga zemlja neće biti uskraćena time što Njemačka sada naručuje dodatne doze cjepiva.

Direktor Instituta Robert Koch pozvao je građane da se preko božićnih praznika okupljaju samo u najužem obiteljskom krugu kako blagdanska okupljanja ne bi bila, kako je rekao, “inicijalni izvori širenja varijante omikron”. On je napomenuo kako je i nadalje najbolja zaštita cijepljenje.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here