Nova godina – nova poskupljenja za bh. građane

Dok se političari prepucavaju, životni troškovi u BiH sve su veći. Svjedočimo brojnim poskupljenjima, a sve više ljudi može svojom plaćom samo podmiriti osnovne životne potrebe. Takav trend, čini se, nastavlja se i u narednoj godini. Što bi sve moglo pokupjeti istražio Azur Delić.

Samo je u ratu bilo gore. Sve se manje kupuje” – priča nam Nermina, prodavačica cvijeća. 30 godina se bavi ovim poslom. Sada živimo, smatra ona, u najtežoj poslijeratnoj godini.

‘Vjerujte svi gledaju… kažu ”samo da pogledam”. Nema svijet para, nema svijet da jede, teško je. Plate su male, nisu redovne… Kako Vi živite od prodaje cvijeća? Teško… ja sam penzioner, radim dodatnu djelatnost. Bude dana ne mogu za stola zaraditi… 12 maraka je zakup stola na pijaci”.

Cijene pak neumoljivo rastu. Skuplje je sve; od hrane, odjeće, prevoza, pića… cijene na godišnjem nivou više za 4,3%.

“Narod kupuje po jedno… da možeš da mu popoloviš jedan paradajz. Nemaju ljudi… Koliko Vam je kila paradajza? 4 KM. A koliko je bilo prošle godine? 3 KM. Cijene su skuplje, nego do sada… sve je poraslo pa i to… a standard ostao isti“, ističe prodavačica povrća za N1.

Zbog toga su mnogi primorani da zarađuju na crno. Građani nerijetko odlučuju da kupuju polovnu robu. Gužva na pijaci.

“Ja više ne znam koliko šta košta… poneseš novac… bilo gdje… na pijacu, granap itd. Kupiš koliko imaš jer je svaki dan druga cijena. Stalno raste? Pa normalno… ne možeš ti više ko prije poneseš 20 KM i smisliš šta ćeš kupiti. Sada 20 KM recimo ništa ne znači, kupiš pavlaku, djeci lizalo i eto“.

Skuplji su i automobili, a enorman je i rast cijena nekretnina. Sa novom godinom, dolaze i nova poskupljenja.

IZVORN1
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here