Nova studija o omikronu: “Ako se ovo nastavi u cijelom svijetu, to je kraj pandemije”

Prva velika studija o stopi smrtnosti od omikrona pokazuje da je ona znatno niža od stope smrtnosti od drugih varijanti korone, odnosno da iznosi 25% u odnosu na brojke umrlih tijekom prijašnjih valova koronavirusa, javlja Telegraph.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pretoriji i Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Južnoj Africi pratili su pacijente primljene u veliku bolnicu u gradu Tshwane. Grad se nalazi u provinciji Gauteng, koja se smatra epicentrom epidemije omikrona.

Istraživači su otkrili da je 4.5 posto pacijenata primljenih u bolnicu umrlo tijekom omikronskog vala, u usporedbi s 21.3 posto prije nego što se varijanta pojavila.

“Ako bi se rezultati reproducirali na globalnoj razini, došlo bi do potpunog razdvajanja stope oboljelih i smrtnosti, što bi okončalo epidemiju i otvorilo endemsku fazu”, objavili su znanstvenici.

Nedavni podaci pokazuju da je stopa smrtnosti u Britaniji pala na 0.12 (jedan od 833) s najviših 3.3 (jedan od 30) prošle zime, otkako se pojavio omikron, iako će podaci o smrtnosti biti precizniji za nekoliko tjedana.

Nova studija je također pokazala da su oni koji su primljeni u bolnicu u omikronskom valu otpušteni nakon prosječno četiri dana – u usporedbi s 8.8 dana za prethodne valove.

Istraživači su otkrili i da je kod 63 posto hospitaliziranih pacijenata tijekom omikronskog vala covid otkriven slučajno, odnosno tek nakon što su zaprimljeni u bolnicu zbog nekih drugih razloga.

Broj pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega također je bio daleko manji – jedan posto zaprimljenih prema 4.3 posto tijekom ranijih valova – a samo jedna trećina je imala upalu pluća, dok je 72 posto imalo blage do umjerene simptome.

Manje od polovice (45%) pacijenata moralo je primati kisik, u usporedbi s čak 99.5% u prvom valu.

Studija je uključivala 466 pacijenata koji su primljeni u Steve Biko Academic Hospital Complex od 14. studenog, a uspoređeni su s 3976 pacijenata s covidom primljenih prije tog datuma. Istraživači su rekli da je došlo do jasnog razdvajanja slučajeva hospitalizacija i smrti u usporedbi s prethodnim valovima.

“Smanjena je ozbiljnost bolesti u četvrtom valu potaknutom omikronom u gradu Tshwane, njegovom prvom globalnom epicentru, s manjim brojem smrtnih slučajeva, prijema na intenzivnu i kraćim trajanjem boravka.

Postoje jasni znakovi da bi stopa slučajeva i prijema u Južnoj Africi mogla dodatno opasti tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Ako se ovaj obrazac nastavi i ponovi u cijelom svijetu, vjerojatno ćemo vidjeti potpunu razdvojenost stope oboljelih i smrtnosti, što sugerira da bi omikron mogao biti predznak kraja epidemijske faze pandemije covida, uvodeći u njenu endemsku fazu”, objavili su znanstvenici.

Ističu i da je prosječna dob primljenih u bolnicu bila 39 godina, u odnosu na 49 tijekom ranijih valova, što je vjerojatno uzrok manjeg broja teških slučajeva.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here