Nova verzija omikron varijante otkrivena u Australiji

Zdravstvene vlasti australske države Queensland pronašle su novu vrstu omikron varijante novog koronavirusa u putniku koji je u Australiju stigao iz Južne Afrike.

Ta nova inačica omikron varijante ima upola manje genetskih varijacija od originalne omikron varijante i ne može je se otkriti uobičajenim putem, rekao je australskim medijima Peter Aitken, šef zdravstva navedene australske države.

Aitken je dodao da ta nova inačica omikrona ima dovoljno markera da je se može klasificirati kao omikron varijantu, ali je napomenuo i kako australske vlasti zasad ne znaju dovoljno o njoj, u smislu koliko teške simptome bolesti COVID-19 izaziva i jesu li cjepiva učinkovita protiv nje.

“Sad imamo omikron i nešto slično omikronu”, rekao je Aitken.

Otkriće dolazi u trenutku kad se Queensland priprema napokon otvoriti svoje granice prema ostatku Australije, s obzirom na to da je više od 80 posto stanovništva koje se može cijepiti u toj državi već cijepljeno s dvije pune doze cjepiva.

Isto tako, to otkriće bi moglo predstavljati problem znanstvenicima koji ubrzano rade na razumijevanju punog utjecaja omikron varijante na tijek pandemije, uključujući i koliko je ta varijanta zarazna te sprječavaju li postojeća cjepiva teški oblik bolesti kod zaraze tom varijantom novog koronavirusa.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here