Nutricionist: Nije nužno smanjiti ugljikohidrate da biste smršavjeli

Mnogi ljudi populariziraju prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata kao dobar i ispravan način da brzo izgube kilograme i ostanu zdravi, ali to zapravo nije tako.

Ugljikohidrati uglavnom nisu pravi razlog što se osjećate loše, niti vam onemogućuju zdrav način života. Zapravo ih je potrebno jesti da biste potaknuli efikasnost pri vježbanju i zadržali osjećaj sitosti, tvrde nutricionisti.

Bec Miller, klinički nutricionist i osnivač internetske platforme koja nudi savjete o zdravom načinu života i mršavljenju bez gladovanja i osjećaja krivice, dao je nekoliko uputa o odabiru najkvalitetnijih izvora ugljikohidrata.

Prvo i osnovno, ako jedete ugljikohidrate, oni moraju biti bogati hranjivim supstancama kako bi vas zasitili na duže vrijeme, pomogli vam u održavanju pamćenja, koncentracije, izdržljivosti i još mnogo toga.

Ako pokušavate smanjiti unos nutritivno siromašnih ugljikohidrata i povećati unos onih bogatih, redoslijed u nastavku mogao bi vam pomoći da prepoznate neke za koje niste možda ni vjerovali da nisu osobito dobri za vas, prenosi Index.hr.

Bec Miller je naveo sljedeći popis, od najnekvalitetnijih prema onim najkvalitetnijima, a naići ćete na nekoliko iznenađenja u redoslijedu:

– Krafne, kroasani, kolači, peciva

– Rižini krekeri i čips

– Visoko obrađene žitarice

– Kuskus

– Bijeli kruh, bijela tjestenina, bijela riža

– Kukuruzne tortilje

– Kruh od više vrsta žitarica

– Smeđa riža

– Krumpir

– Zob

– Bulgur, kvinoja, heljda, ječam, mahunarke

– Većina voća i povrća

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here