Obilježena godišnjica smrti ratnog ministra Gojka Šuška

Povodom godišnjice smrti ministra obrane Republike Hrvatske od 1991. do 1998. godine Gojka Šuška zapaljene su svijeće pored spomenika u znak sjećanja na ovog Širokobriježanina.

U izaslanstvima su bili predstavnici Grada Širokog Brijeg na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, predstavnici Vlade ŽZH predvođeni predsjednikom Predragom Čovićem, kao i predstavnici širokobrijeških braniteljskih udruga.

Povodom 25. godišnjice smrti u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg bit će održana večer sjećanja. Program će se održati u petak, 5. svibnja s početkom u 19:00 sati.

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. otkriven je spomenik Gojku Šušku ministru obrane Republike Hrvatske, te i trg na kojem je postavljen spomenik nosi ime pokojnog ministra.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine.

Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here