Očekuje se pad cijena dizela i benzina

U ožujku prošle godine gledali smo kolone automobila na benzinskim crpkama u BiH nakon što je objavljena vijest da će gorivo ići iznad 3 KM.

Iako se to očekivalo jer je tjedan prije Rusija pokrenula rat u Ukrajini, ipak se nitko nije nadao da će preko noći cijene s 2,10 do 2,40 KM “odletjeti” na 3 KM.

Međutim, dogodilo se i onda nam je postalo normalno da iz tjedna u tjedan cijena raste. Ubrzo smo za litru dizela plaćali i do 3,70 KM, a ništa nije značilo ni to što se svijet naviknuo na rat i počeo živjeti ponovno u “novom normalnom“, što je izraz na koji smo se naviknuli tijekom pandemije, piše Večernji list BiH.

Ovih dana, moglo bi se reći, ipak se kreće jer bi cijene goriva konačno mogle pasti ispod 2,50 KM. Najava ima, međutim, u BiH to ide sporije nego, primjerice, u Hrvatskoj, gdje i država kontrolira situaciju pa se s građanima nije lako igrati kao što se ovdje radi.

Tako su u Hrvatskoj naveli da se cijena goriva vratila na razinu sredine 2021. godine. Međutim, jedna stvar je simptomatična. U BiH sada gledamo kako padaju cijene goriva i naravno da je to spor proces, pogotovo kada vidimo cijenu nafte na svjetskom tržištu, međutim, to se događa.

Ali trgovci koji su poskupljenja hrane i drugih namirnica pravdali cijenom goriva, sada ne spuštaju cijenu prehrambenih proizvoda. Najpoznatiji sindikalist u regiji Krešimir Sever ranije je na zanimljiv način objasnio zašto se to događa.

Ti isti koji su tvrdili da je zapravo moralo doći do povećanja njihovih cijena usluga, cijena roba koje prodaju, proizvoda, upravo zbog povećanja cijena prijevoza, onda će vam reći da im cijena transporta i nije toliko visoka, pa da su bili i prije prenapregnuti jer nisu dizali cijene koliko su trebali pa ih sad u pravilu neće spuštati, slikovito je objasnio.

O tome je s bh. strane krajem prošle godine govorila i Nedeljka Ilijić iz Udruge građana Oaza.

Kada gorivu cijena ode gore i za 0,05 KM, odmah se podižu cijene ostale robe. Isto tako bi ih trebalo sada spustiti, ali im to ne odgovara, nego šute, navela je.

I Klub potrošača Središnje Bosne pozivao je da se spuste cijene. Štoviše, istaknuli su da za veliki broj prehrambenih proizvoda nije bilo uvjeta ni za podizanje cijena. Pozivalo se i inspekcije da jače i kvalitetnije rade i kontroliraju cijene.

U idućim danima vidjet ćemo u kakvom će smjeru situacija ići nakon što se cijena goriva praktički vrati na vrijeme prije rata. Uteg može biti to da velik broj proizvođača u BiH odustaje od proizvodnje, a povećala se cijena rada onih koji su ostali u tome.

Međutim, BiH ionako uvozi velik broj proizvoda, pa ni to se ne čini kao neka dramatična prepreka. Trenutačna situacija je takva da sve više žitelja zemlje odlazi u šoping u susjednu Hrvatsku jer se u ovoj zemlji ne isplati kupovati prehrambene artikle.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here