Oleksiy Reznikov: Ako Rusija pokrene invaziju, čeka nas krvavi masakr

Ministar obrane Ukrajine Oleksiy Reznikov govorio je za CNN o trenutnoj situaciji na istoku ove države i mogućnostima novog sukoba između ukrajinskih i ruskih snaga na graničnim područjima.

Između ostalog, Reznikov je u intervjuu pojasnio kako Zapad ruske prijetnje mora shvatiti ozbiljno te je upozorio da, ukoliko Rusija zaista izvrši invaziju na Ukrajinu, to će završiti krvavim masakrom u kojem će se vojnici obje države kući vratiti u kovčezima.

“Volio bih da Biden savjetuje Putinu da ruske crvene linije ne mogu biti u Ukrajini. Civilizirani svijet će reagirati bez oklijevanja, a ideje o tome da se Rusija ne bi trebala provocirati neće uspjeti”, rekao je Reznikov.

On je također za CNN govorio i o broju ruskih vojnika koji se trenutno nalaze u blizini ukrajinske granice te je objasnio kako informacije s terena pokazuju da se trenutno na granici nalazi oko 95.000 ruskih vojnika. Međutim, ministar odbrane je naglasio kako i Ukrajina ima dovoljno snaga za obranu.

“Imamo 250.000 vojnih lica, 400.000 veterana i 200.000 rezervista. Ruska invazija bi, ako do nje dođe, imala katastrofalne posljedice za Europu i procjenjuje se da bi u slučaju rata 4-5 miliona Ukrajinaca tražilo utočište na zapadu Europe”, pojašnjava ministar obrane Ukrajine.

Na kraju, Reznikov ističe kako rusko “zveckanje oružjem” na granici s Ukrajinom vjerojatno ima za cilj širenje straha i nemira u samoj Ukrajini te sprečavanje Ukrajine da nastavi započete procese koji se tiču učlanjenja u NATO i EU.

“Okupljanje ruskih trupa uz našu granicu ima za cilj destabilizaciju naše zemlje iznutra te da nas zaustave na našem putu. Međutim, mi idemo u NATO, idemo u Europsku uniju”, zaključio je Reznikov.

IZVORKLIX.BA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here