Omikron prisilio svijet na nova ograničenja, globalni poziv na treću dozu cjepiva

Europske zemlje uvode mjere kako bi se nosile s porastom broja slučajeva covida-19, dok varijanta omikron postaje dominantna varijanta virusa, a u svijetu sve više vlada poziva stanovnike na treću dozu cjepiva.

Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, odaslao je tmurnu opomenu.

“Unutar nekoliko tjedana, omikron će dominirati u više zemalja regije, gurajući na rub ionako preopterećene zdravstvene sustave. Omikron će vjerojatno postati dominantna varijanta u našoj regiji”, rekao je Kluge.

Pariz je već otkazao proslave Nove godine, a Nijemci su ograničili privatne zabave na 10 osoba, zatvorili noćne klubove i zabranili gledatelje na velikim događajima poput nogometnih utakmica.

“Ovo nije vrijeme za zabave i udobna večernja druženja s puno ljudi”, rekao je u utorak kancelar Olaf Scholz.

Kafići u Finskoj morat će se na Badnjak zatvoriti u 9 navečer, u sklopu novih restrikcija koje su osmišljene u svrhu borbe s rekordnim razinama zaraze koronavirusom, rekla je premijerka Sanna Marin.

Španjolska regija Katalonija također razmatra ograničenja, dok je Maroko najavio zabranu proslave Nove godine. Nizozemska je već uvela karantenu za Božić.

U jeku naglog porasta broja slučajeva zaraženih u Portugalu, vlada je donijela plan restrikcija javnog života koje su izvorno trebale stupiti na snagu 31. prosinca.

Od 25. prosinca, rad od kuće će biti obavezan gdje god je to moguće, a noćni klubovi i kafići će se morati zatvoriti, najavio je u utorak premijer Antonio Costa.

Unatoč visokoj stopi cijepljenja od oko 90 posto populacije, sedmodnevna stopa incidencije u Portugalu narasla je na preko 300.

Singapur je uveo obavezne karantene nakon putovanja, a Australija je ponovo počela vršiti pritisak na cijepljenje u srijedu, dok je rastući broj slučajeva omikrona samo nekoliko dana prije Božića prisilio vlasti da nametnu ograničenja i požure booster doze cjepiva.

Australski premijer Scott Morrison u srijedu je najavio nova financijska sredstva za cijepljenje klinikama i ljekarnama. Također je pozvao savezne zemlje da otvore stotine centara za cijepljenje, kako bi ubrzale cijepljenje trećom dozom, a koji su bili zatvoreni kad je cijepljenje odraslih s dvije doze prešlo 80 posto.

Australija je u srijedu prijavila više od 5000 dnevnih zaraza prvi put tijekom pandemije, s najvećim brojem slučajeva u svojim najnaseljenijim saveznim državama, Novom Južnom Walesu i Victoriji.

Vlade globalno su pooštrile ograničenja društvenog kretanja te su hitno zatražile od građana da se cijepe dok je omikron postao dominantna varijanta virusa, preokrenuvši planove o ponovnom otvaranju za koje su se mnogi nadali da će najaviti početak postpandemijske ere u 2022. godini.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je obećao pola milijarde besplatnih brzih testova na covid-19 te upozorio četvrtinu odraslih američkih građana koji se nisu cijepili da njihovi izbori mogu značiti “razliku između života i smrti.”

Izrael će ponuditi četvrtu dozu cjepiva starijima od 60 godina.

Znanstvenici pokušavaju otkriti više o varijanti omikron, koja je prvi put otkrivena prošli mjesec u Južnoafričkoj Republici, dok su diljem svijeta prijavljeni slučajevi među u cijelosti cijepljenim osobama.

WHO je u utorak odobrio još jedno cjepivo, ono američke tvrtke Novavax.

U ponedjeljak je Europska unija odobrila to cjepivo, što je peto odobreno u Uniji nakon cjepiva Pfizera-BioNTecha, Moderne, AstraZenece i Johnson & Johnsona.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here