“Osmorka” odbila poziv SDA

Osmorka se oglasila priopćenjem nakon što je SDA ždrijebanjem koje je proveo Središnje izborno povjerenstvo BiH osvojila većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

“Osmorka ostaje na okupu i nastavlja s procesom formiranja vlasti na svim razinama , zajedno s našim partnerima”, istaknuto je u priopćenju.

Ovaj politički blok navodi da su oni najbrojnija politička grupacija u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH, a kako dodaju, zajedno s partnerima imat će jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Prema njihovom mišljenju ta većina je, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, jamac stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnoj i entitetskoj razini.

Ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH. Nažalost, zbog postizbornih makinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktualnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om.

Stranke “Osmorke” nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine.

-Od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekujemo odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada. Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine, navodi “Osmorka”.

Napominju da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU. Samo ispunjenjem tog uvjeta, Bosna i Hercegovina bi, kažu, imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize.

-Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog izaslanika u(Bošnjačkom klubu) Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu. Naime, tada je SDP BiH, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH. Iako je SDP BiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine, ističe se u priopćenju i dodaje:

-Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost, poručuje Osmorka.

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasuje za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom na to da je Osmorka dio nove entitetske većine.

-Svako sudjelovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu. Načela parlamentarne demokracije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim nivoima. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP, poručuje Osmorka.

Odbili su poziv SDA.

-Javni poziv SDA za razgovore o formiranju vlasti odbijamo i još jednom podsjećamo rukovodstvo i članstvo te stranke da su parlamentarne većine dogovorene i uspostavljene, te da je po prvi put u našoj domovini na sceni programska koalicija, dogovorena i potpisana u institucijama Bosne i Hercegovine, navedeno je u priopćenju Osmorke.

IZVORHMS
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here