Ovo je najučinkovitiji “alat” za oporavak od vježbanja

Sigurno se često pitate kako što prije rekuperirati svoje tijelo od napornije tjelesne aktivnosti. Na iznenađenje mnogih, iako su masaže, kupke, sauna ili fitness valjak jako popularni, rješenje možete pronaći kod kuće.

Mnogi za manje grčeva koriste razne masti, piju magnezij ili stavljaju magnezijevu sol za kupanje. Iako sve to dobro djeluje na umorne mišiće, najbolje je, pazite sad – spavanje.

Dakle, onih osam sati odličnog odmora najbolji je (i najjeftiniji) način kako da se oporavite za sljedeći dan. Fizioterapeutkinja i trenerica trčanja dr. Victoria Sekely objavila je jednostavno objašnjenje na svom Instagramu, istražujući zašto je “san najjeftiniji, najvrjedniji i najučinkovitiji alat za oporavak”. Ona ukazuje na studiju iz 2020., objavljenu u Journal of Science and Medicine in Sport, koja je otkrila da sportaši izdržljivosti koji spavaju manje od sedam sati noću imaju 50 % veću vjerojatnost da će se ozlijediti tijekom razdoblja od dva tjedna.

Možda spavate samo šest sati jer ustajete za taj sat snage u 07:00 koji ste odabrali posebno da zaštitite svoje tijelo od ozljeda. Možda kasno idete spavati jer vam je potrebno više vremena za opuštanje nakon večernjeg trčanja ili želite u potpunosti probaviti večeru prije nego što legnete. U osnovi, te mjere neće imati mnogo utjecaja na to koliko ste skloni ozljedama jer nedostaje ključni element – duljina sna.

Još jedan zanimljiv nalaz je da su, u istoj studiji, sportaši koji su prijavili povećani psihički stres bilo koje vrste imali 33 posto povećan rizik od ozljeda u istom razdoblju. Stres može otežati san pa nije previše nelogično pretpostaviti da ako ste pod stresom do te mjere da ne možete zaspati, onda je rizik od ozljeda još veći. Tada nije dobra ideja posvetiti se svakodnevnom trčanju ili stiskanju tih kilometara na kraju godine.

Sad, ako vam itko u budućnosti kaže da ustanete što prije ili se čude što ćete otići na popodnevno drijemanje, recite im da to morate činiti zbog svojih mišića!

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here