Papa prihvatio Bozanićevo odreknuće; novi nadbiskup Kutleša preuzima stolicu

Mons. Dražen Kutleša novi je nadbiskup zagrebački. Ta vijest sama po sebi i nije nova, jer se još prije dva mjeseca znalo da će to postati, tj. kada je imenovan nadbiskupom koadjutorom (s pravom nasljedstva) te da će na katedri zagrebačkog nadbiskupa naslijediti kardinala Josipa Bozanića, koji je najvećom hrvatskom nadbiskupijom upravljao više od dva i pol desetljeća.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je kako „ima čast obavijestiti da je Sveti otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnog upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom“ te da će ga „naslijediti mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije“.

Nekoga, doduše, može iznenaditi brzina Kutlešinog službenog dolaska na Kaptol, jer nadbiskup Bozanić tek sljedeće godine ispunjava formalne uvjete za mirovinu, kada će navršiti kanonsku dob od 75 godina, piše Večernji list.

Međutim, ta je brzina bila najavljena na svojevrstan način u objavi Kutlešina imenovanja. Ponajviše u riječima samoga kardinala Bozanića, koji je u svojem obraćanju povodom Kutlešina imenovanja iznio po prvi put informaciju da je sam prošle godine zatražio od pape Franje da ga razriješi dužnosti, kao i to da je narušena zdravlja te da „jako želi da novi nadbiskup, koji nam koji nam je sada dân kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku“.

Mons. Kutleša (55), kao što je poznato, dolazi na Kaptol s mjesta splitsko-makarskog nadbiskupa, gdje je pak došao s pozicije porečkog i pulskog biskupa. Vodstvo Porečke i pulske biskupije prihvatio je u njezinu kritičnu trenutku u tzv. aferi Dajla, kada joj je prijetio bankrot zbog ataka na imovinu od strane talijanskih benediktinaca.

O Kutlešinu dolasku za zagrebačkog nadbiskupa počelo se pričati još prije pet godina, kada ga je papa Franjo, tijekom biskupskog pohoda „Ad limina“, primio u izdvojen posjet. Odnosno, posebno njega, a posebno kardinala Bozanića.

U crkvenim krugovima ima glas pouzdanog, odanog i marljivog „vatikanskog igrača“, a njegovo imenovanje zagrebačkim nadbiskupom gotovo nikoga nije iznenadilo kao niz u napredovanju u njegovoj karijeri. Osim, možda, svećeničke krugove na Kaptolu i u Zagrebačkoj nadbiskupiji, koji su očekivali da će za novoga nadbiskupa biti izabran netko iz zagrebačkog klera, jer je postojalo barem 20-ak jakih kandidata.

Ovako, nakon Bozanića koji je došao s Krka, na Kaptol dolazi nadbiskup iz Hercegovine, što je na Kaptolu otvorilo stare rane, ali s druge strane uzdignulo ponos Hercegovaca, koji su dali još jednoga čelnoga čovjeka u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

Nakon imenovanja nadbiskupom-koadjutorom mons. Kutleša nije istupao u javnosti, osim u propovijedima koje su s misnih slavlja prenosili ponajprije katolički mediji. Posjetio je Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici, svetište sv. Josipa u Karlovcu te se neformalno susretao sa svećenicima, redovnicima i redovnicama. Iz Splita doselio je na zagrebački Ksaver, u sjedište Hrvatske biskupske konferencije te će s preuzimanjem dužnosti preseliti na Kaptol, s kojega će od danas službeno upravljati Zagrebačkom nadbiskupijom. Dakako i Hrvatskom biskupskom konferencijom, čiji je predsjednik, a koja svoje proljetno zasjedanje započinje sljedeći tjedan.

Bozanić objavio priopćenje: Jako mi je narušeno zdravlje, hvala Papi što je prihvatio moje odreknuće od službe

Nakon objave o povlačenju Bozanić se oglasio priopćenjem.

“Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: ‘Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku’. Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće.

Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup. On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području.

Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. On i draga Zagrebačka nadbiskupija bit će uvijek u mojim molitvama. Našega novog Pastira prihvatimo s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve. Od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa.

Ujedno, ovime obavještavam da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati”, napisao je Bozanić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here