Po prvi put od 1. siječnja neće poskupjeti cigarete

Iako su pušači u Bosni i Hercegovini naviknuli da svake godine izdvajaju više novca po kutiji cigareta, od 1. siječnja 2022. godine neće biti poskupljenja, potvrđeno je za Klix.ba. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) rečeno je da veliki proizvođači i distributeri cigareta nisu najavili povećanje maloprodajnih cijena cigareta.

“Od 1. siječnja 2022. godine neće biti poskupljenja cigareta u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, ranije ove godine Upravni odbor UNO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2022. godinu, kojom je difinirano da će trošarina na cigarete biti ista kao i u 2021. godini”, navedeno je.

Inače, svi proizvođači i veliki distributeri cigareta uvijek moraju mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena cigareta u BiH, o tome obavijestiti Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Proteklih godina, svakog siječnja, maloprodajne cijene cigareta u BiH su bile veće za 0,10 do 0,20 KM. Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2022. godine minimalna trošarina iznosit će 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Tom odlukom iz studenog ove godine specifična trošarina ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, dok je minimalna trošarina povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje. Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 133,20 KM po kilogramu.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here