Postavljeni reciklažni kontejneri za tekstil na području Ljubuškog

Služba za stambeno – komunalne poslove i Služba za inspekcijske poslove Grada Ljubuškog u suradnji s udrugom EKO ZH i poduzećem “VUPROM” d.o.o. Čitluk, pokrenuli su i podržali inicijativu postavljanja reciklažnih kontejnera za tekstil na urbanom području grada Ljubuškog.

Kako je priopćeno iz udruge EKO ZH, postavljena su dva namjenska reciklažna kontejnera za tekstil u prostornom obuhvatu ulice Petra Barbarića i iza O.Š. “Marka Marulića” Ljubuški. Naime, u komunalnom okolišu i gospodarstvu svake godine nastaje velika količina tekstilnog otpada.

Procjenjuje se da se godišnje diljem svijeta proizvede 100 milijardi odjevnih predmeta. Iako se takav otpad klasificira kao biorazgradiv, takva klasifikacija nije odgovarajuća. Velik dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i sl., biološki je slabo razgradiv.

Prirodnim vlaknima treba nekoliko tjedana do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid. Uz sintetički tekstil dizajniran je da se raspadne.

Na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo. Stoga, zajedničkim snagama doprinesimo očuvanju okoliša i smanjenju otpada u našoj okolini, priopćeno je iz Udruge EKO ZH.

IZVOREKO ZH
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here