Predviđen rast za ekonomiju u BiH

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će ekonomija BiH u 2023. rasti za dva posto, što je u skladu s ranijom prognozom iz veljače.

U prošloj godini procjenjuje se da je rast BDP-a iznosio 3,9 posto, piše Bloomberg Adria. U 2024. godini očekuje se ubrzanje ekonomskog rasta BiH na tri posto, navodi EBRD u ažuriranom izvješću o regionalnim ekonomskim prognozama.

Očekuje se kako će rast BDP-a u BiH usporiti u 2023. godini zbog sporijeg rasta u eurozoni, što ima utjecaj na izvoz i potrošnju privatnog sektora. Kada je riječ o regiji zapadnog Balkana, EBRD u 2023. očekuje usporavanje ekonomskog rasta na 2,2 posto s 3,1 posto u 2022. godini. Ekonomski rast za regiju u 2024. predviđa se na 3,4 posto.

Svjetska banka ima blago optimističnije prognoze kada je riječ o ekonomskom rastu BiH u 2023. godini. Tako Svjetska banka, a o čemu je Bloomberg Adria ranije izvještavala, očekuje rast BDP-a od 2,5 posto u 2023.

Prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su u skladu s prognozama EBRD-a. Prema riječima Andrewa Jewella, rezidentnog predstavnika MMF-a, u BiH će ove godine doći do smanjenja ekonomskog rasta s 3,8 posto, koliko je iznosio lani, na dva posto, kao rezultat slabije domaće potražnje, kao i slabije potražnje za izvozom, navodi Bloomberg Adria.

Inače, usporavanje ekonomskog rasta u ovoj godini u BiH očekivano je s obzirom na očekivanu smanjenu ekonomsku aktivnost na tržištima o čijim kretanjima ovisi i BiH. No, ipak su procjene niza ekonomskih stručnjaka kako bi u ovoj godini trebalo doći do smanjenja stope inflacije.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here