Prvi SMS na svijetu prodan na dražbi u Parizu za 107.000 eura

Prvi SMS na svijetu, kratka poruka u kojoj je pisalo “Sretan Božić”, prodan je u utorak na aukciji u Parizu za 107.000 eura, premda je aukcijska kuća Aguttes očekivala i dvostruko višu cijenu.

Prva usluga kratkih poruka (Short Message Service ili SMS) ponuđena je u utorak na dražbi pariške aukcijske kuće Aguttes kao nezamjenjivi token (NFT ili Non-fungible token), što znači da ima digitalni certifikat o autentičnosti i smatra se originalom.

NFT je poseban kriptografski generirani token koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati.

Nepoznati kupac NFT-a, osiguranog blockchain tehnologijom, sada je vlasnik prvoga SMS-a iz 1992. godine. Riječ je o kratkoj poruci koju je u prosincu 1992. poslao Vodafoneov programer Neil Papworth. Uputio ju je kolegi koji je u tom trenutku bio na božićnoj zabavi tvrtke.

Tvrtka Vodafone, koja je SMS ponudila na dražbi, prihod planira donirati UN-ovoj agenciji za izbjeglice.

Unatoč alternativama poput WhatsAppa i Facebookovog Messengera, Papworth i dalje vjeruje u budućnost SMS-a.

“SMS je proglašen mrtvim prije 20 godina, no još uvijek je ovdje – i bit će tu i u budućnosti. Sljedeće godine SMS će napuniti 30 godina, a nakon toga ćemo valjda slaviti i 40. rođendan”, rekao je Papworth (51) za DPA.

Potražnja za SMS-om je u zadnjih nekoliko godina manja jer su mnogi potrošači poruke počeli razmjenjivati putem raznih aplikacija. No Papworth smatra da te usluge ne odgovaraju svim korisnicima.

“Kad nekim prijateljima uputim poruku Facebookovim Messengerom, najčešće mi odgovore tek za dva tjedna, a kad im pošaljem SMS, odgovore mi odmah”, rekao je Papworth.

Vjeruje da će kratke poruke (SMS) i u budućnosti biti važan način komunikacije među starijom populacijom i u zemljama sa slabom mrežnom infrastrukturom.

Devedesetih godina Papworth je radio u Engleskoj za Sema Group, IT tvrtku koja se bavila tehničkim uslugama i programiranjem za Vodafone.

“Osmislili smo za njih originalan sustav za razmjenu tekstualnih poruka”, rekao je.

Danas živi u Kanadi i radi za drugu IT tvrtku u kojoj se više ne bavi telekomunikacijskim problemima.

Podsjetimo, očekivalo se da će se SMS poruka prodati za oko 200.000 eura.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here