Prvo izdanje knjige knjige Harry Potter i Kamen mudraca iz 1997 prodano za 471.000 dolara

Prvo izdanje Harryja Pottera prodano je u četvrtak u Sjedinjenim Državama za 471.000 dolara (više od 3.1 milijuna kuna), što je, prema riječima aukcionara, svjetski rekord za književno djelo fikcije iz 20. stoljeća.

Britansko izdanje knjige Harry Potter i Kamen mudraca iz 1997. u tvrdom uvezu i s ilustracijom u boji na naslovnici Heritage Auctions opisao je kao “čarobno, nevjerojatno jarko i gotovo netaknuto”.

Aukcijska kuća sa sjedištem u Dallasu rekla je kako je tiskano samo 500 primjeraka knjige s posebnim uvezom. Konačna cijena bila je šest puta viša od pretprodajne procjene od 70.000 dolara.

Prethodne dražbene cijene za prva izdanja Harryja Pottera kretale su se od oko 110.000 do 138.000 dolara.

“Ne samo da je to najskuplja knjiga o Harryju Potteru ikad prodana, to je i najskuplje komercijalno izdano djelo fikcije iz 20. stoljeća ikad prodano”, rekao je izvršni potpredsjednik Heritage Auctionsa Joe Maddalena.

Knjigu je prodao američki kolekcionar, a ime kupca nije objavljeno.

Britanska spisateljica J.K. Rowling napisala je još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka bez roditelja koje su prevedene na 80 jezika i prodane u oko 500 milijuna primjeraka diljem svijeta, prema podacima američkog izdavača Scholastic. Knjige su pretvorene u osam filmova koji su zaradili 7.8 milijardi dolara na svjetskim kinoblagajnama.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here