Puca se u najvećem gradu Kazahstana. Predsjednik vojsci: Pucajte bez upozorenja

Autoritarni predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev rekao je da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja, javlja BBC.

Radi se o reakciji na prosvjede koji su zbog poskupljenja energenata nedavno izbili u Almatiju, najvećem gradu te države.

BBC navodi kako i danas u blizini glavnog trga u Almatiju odjekuju pucnjevi.

Tokajev je dodao da je “20.000 bandita napalo glavni grad” te prosvjednike nazvao “teroristima”, za što nije ponudio nikakve dokaze.

Kazahstansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je u prosvjedima ubijeno 26 “naoružanih kriminalaca” i 18 pripadnika snaga sigurnosti.

U obraćanju javnosti na televiziji Tokajev je rekao da su “mirovne snage” koje su poslale Rusija i susjedne zemlje stigle na njegov zahtjev te su u zemlji “privremeno, kako bi osigurale mir”.

Odbacio je bilo kakve ideje o pregovorima s prosvjednicima. “Kakvi pregovori se mogu voditi s kriminalcima i ubojicama? Da budem precizniji, radi se o teroristima.”

“Militanti nisu položili oružje, nastavljaju činiti zločine ili se pripremaju za njih. Borba protiv njih mora se voditi do kraja. Tko se ne preda, bit će uništen”, rekao je Tokajev na državnoj televiziji.

Dodao je da je bilo kritično važno razumjeti zašto je država “prespavala podzemnu pripremu terorističkih napada militantnih ćelija spavača”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here