Razmišljate o testiranju na antitijela? Evo zašto stručnjaci upozoravaju da budete oprezni

Testovi na antitijela su dostupni od samog početka pandemije, no sjećate li se razgovora o putovnicama u kojima će stajati potvrda da ste bili zaraženi i da ste stekli imunitet na COVID? Trebali su služiti da bi ljudima omogućili slobodu da putuju bez rizika da će zaraziti druge, prije pojave cjepiva.

Nikada nisu zaživjele. No danas vlada veliki interes za ovim testovima kako bi pojedinac potvrdio da li još uvijek ima zaštitu od cjepiva. Mnoge su tvrtke tako uvele testiranje i uložile puno sredstava kako bi mogli zaposlenici uvijek biti testirani tj. njihov imunitet na bolest COVID-19. Medicinska struka ipak savjetuje oprez jer se ti testovi često koriste kako bi osoba odlučila treba li se cijepiti ili ne, na osnovu rezultata.

Test može otkriti imate li antitijela, ali ne može spriječiti da se razbolite i imate ozbiljne posljedice. Testovi koji su dostupni općoj populaciji u suštini ne nude najtočnije rezultate o tome koliko ste otporni na ponovnu infekciju, kažu znanstvenici. Američka udruga za lijekove (FDA) je podsjetila da zdravstveni sustav i javnost da rezultati autoriziranih testova ne bi trebali biti korišteni kako bi se procijenila razina imuniteta ili zaštite od COVID-19 bolesti bilo kada, a posebno nakon što se osoba cijepila. I FDA i CDC navode da ovi testovi ne bi trebali biti korišteni u svrhu procjene treba li se netko cijepiti ili ne.

Testovi na antitijela koja se nalaze u krvi i mogu pomoći u borbi protiv virusa koji uzrokuje bolest su indikatori koji pokazuju jeste li bili prethodno cijepljeni ili zaraženi. Antitijela su proteini proizvedeni u organizmu od strane imunološkog sustava kratko nakon što ste bili zaraženi virusom ili ste se cijepili i ona vas štite. Neki će testovi samok prepoznati antitijela od infekcije, ali ne i od cjepiva.

Pozitivan rezultat na testu nam govori da još uvijek imate antitijela od prethodne infekcije ili od cjepiva, navodi CDC te dodaje kako to ne znači da imate određenu količinu imuniteta ili zaštite od infekcije. Možete imati pozitivan rezultat čak i ako nikada niste imali simptome bolesti ili niste cijepljeni – može u pitanju biti asimptomatska infekcija. Uvijek razgovarajte s liječnikom o tome što rezultat vašeg testa može značiti. Liječnik bi mogao predložiti da napravite drugi test radi usporedbe.

Ako imate bilo kakva pitanja, ne ustručavajte se postaviti ih stručnjaku. FDA predlaže da testove nabavljaju samo zdravstvene službe koji su upoznati s korištenjem i ograničenjima testa. Testovi su dostupni u laboratorijima, klinikama i ljekarnama, a oni za kućnu uporabu se mogu kupiti i online. No neki se liječnici boje da pojedinci koriste testove iz krivih razloga.

“Liječnici naručuju testove za osobe koje su zabrinute za svoj imunitet, ali to je za mene problem. Za prosječnu osobu, podatak koliko antitijela ima nakon 8 mjeseci je potpuno nebitan podatak“, ističe dr. Alan Wlls, direktor laboratorija na sveučilištu Pittsburgh.

Znanstvenici i dalje rade na tome da dobiju što bolji uvid u značenje pozitivnog i negativnog testa. Za sada, razina zaštite koje pozitivan rezultat pruža nije do kraja shvaćen, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here