Začinjen i sladak, glögg je jedno od toplih pića kojima se Šveđani griju tijekom hladnih zima. Osim vina, za pripremu će vam trebati i rum, votka ili brendi te začini, poput štapića cimeta i klinčića, đumbira te mirisne kore naranče. Imajte na umu količinu alkohola jer od previše glögga sutradan biste mogli biti pomalo teturavi.
Sastojci za glögg:
1 štapić cimeta
1/2 žličice sjemenki kardamoma
1 mali komad đumbira
1/2 naranče
3 klinčića
50 ml ruma
400 ml suhog crnog vina
1 dl desertnog vina
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žličica grožđica
2 žličice listića badema
Priprema:
1. Zdrobite cimet i kardamom u mužaru (ili ih stavite na dasku za rezanje i zgnječite teškim loncem) pa prebacite u posudu i dodajte oguljeni narezani đumbir, naribanu koricu naranče, klinčiće i rum. Ostavite 1 dan.
2. Sutradan procijedite rum u veliki lonac, a začine bacite. Ulijte obje vrste vina i šećera, bademe i grožđice pa zagrijte na laganoj dok se ne počnu stvarati mjehurići oko rubova, pazeći da ne proključa.
3. Ulijte glögg u šalice, s nekoliko badema i grožđica u svakoj.