Rusija pokrenula istragu protiv NETFLIX-a zbog kršenja zakona o LGBT propagandi

Kako prenosi Reuters, Rusija je pokrenula istragu protiv Netflixa nakon što je Olga Baranets, javna povjerenica za zaštitu obitelji, optužila Netflix za kršenje ruskog zakona o LGBT propagandi iz 2013. godine. U pitanju je zakon iz 2013. godine koji zabranjuje distribuciju “propagande netradicionalnih seksualnih odnosa” osobama mlađim od 18 godina, a koji je Netflix navodno prekršio. Reuters javlja da Ministarstvo unutarnjih poslova već ispituje tužbu. Ako se dokaže da je došlo do kršenja zakona, Netflix može biti kažnjen novčanom kaznom od milijun rubalja (13.390 dolara) ili čak privremeno suspendiran u zemlji.

Prema ruskim novinama Vedomosti, izvor blizak Netflixu tvrdi da je tvrtka ranije ovoga mjeseca provjerila svoju ponudu serija i filmova i nije pronašla nikakav LGBT sadržaj u ponudi s oznakom 16+ i koji bi kršio zakon. Novine Vedomosti su također ranije ovoga mjeseca izvijestile da bi dužnosnici čak mogli zabraniti streaming uslugama da objavljuju sadržaj koji prikazuje “netradicionalne seksualne odnose i seksualne devijacije”.

Rusija je, otkako je uvela ovaj zakon, kritizirana od strane aktivista i od Europskog suda za ljudska prava, koji je 2017. godine presudio da ruski zakon o gay propagandi krši načela europskog ugovora, pravo na slobodu izražavanja i diskriminira LGBT osobe. Moskva je, međutim, tu presudu nazvala nepravednom.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here