Sabolić: Zajedništvo u Bijelome putu pokazala se kao temelj našega opstanka

U središnjoj Bosni u nedjelju je obilježena 28. obljetnica dolaska humanitarnoga konvoja iz Hrvatske u Lašvansku dolinu, opkoljenu hrvatsku enklavu, a umjesto hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je iz sigurnosnih razloga otkazao posjet BiH, obilježavanju je nazočio hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić, piše Centralna.ba.

On je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju Prahulje, a zatim odao počast u Novoj Biloj ispred spomen poprsja Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona humanitarnog konvoja Bijeli put.

Govor veleposlanika Sabolića prenosimo u cijelosti:

“Kao izaslanik predsjednika Republike, prenosim organizatorima obilježavanja ovog povjesnog događaja njegovu snažnu potporu i zahvalnost što čuvate uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

S ponosom se danas sjećamo grupe hrabrih ljudi – velikog srca – koji su okupljeni u odlučnosti pomoći, u nešto više od mjesec dana organizirali stotinjak kamiona hrane, lijekova, medicinske opreme i ostale pomoći koja je pod nazivom “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” krenula sa zagrebačkog zapadnog kolodvora put središnje Bosne. Konvoj je tada imao životnu i povijesnu vrijednost za tisuće Hrvata koji su se našli u višemjesečnoj blokadi i okruženju brojčano nadmoćnijeg agresora Armije BiH. I danas je priča o povijesnom konvoju – konvoju spasa –još uvijek nedovoljno ispričana priča o tragediji hrvatskog naroda središnje Bosne, Lašvanske doline kao i o humanosti i solidarnosti Hrvata iz Hrvatske prema svojim sunarodnjacima koji su neviđenom hrabrošću branili svoje domove i opstanak.

To je, povrh svega i priča o viziji prvog hrvatskog predsjednika kako je jedinstvo hrvatskog naroda temelj našega zajedničkog opstanka. To je priča o viziji koju i danas jednako tako poštujemo i radimo na njoj i trudimo se da sačuvamo svakog hrvatskog čovjeka na svojoj rodnoj grudi ovdje u središnjoj Bosni. Hrvati su povijesni i autohtoni narod u Bosni i Hercegovini i baštine najstariju povijest ovih prostora. Jedinstvo koje danas vidimo na političkom planu poticaj su svima nama da se nastavimo boriti za jednakopravnost Hrvata kao ustavotvornog naroda u Bosni i Hercegovini.

Dozvolite mi da na kraju, kao izaslanik predsjednika Republike, prenesem organizatorima obilježavanja ovog povjesnog događaja njegovu snažnu potporu i zahvalnost što čuvate uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, rekao je veleposlanik Sabolić.

Naime, Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 tegljača i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja koji su dopremili hranu i lijekove, te druge potrepštine iscrpljenim Hrvatima u bolnici u Novoj Biloj i središnjoj Bosni. Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Dolaskom u središnju Bosnu uspjeli su probiti potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini koji su bili u okruženju bošnjačke Armije BiH i kojima je prijetila glad.

Nažalost, po povratku Armija BiH ipak je zapucala na konvoj i smrtno je stradao vozač izu Splita, Ante Vlaić. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, izrazio je žaljenje zbog otkazivanja posjeta predsjednika Milanovića, ali i razumijevanje za njegovu odluku, dodavši da je na osnovu toga sasvim jasno kakva je trenutna politička situacija u BiH.

– Pretpostavljam da je predsjednik Milanović procijenio, odnosno, službe su procijenile da ne bi bilo moguće normalno osigurati sigurnost predsjednika RH. Ja predsjednika Hrvatske gospodina Milanovića doživljavam kao velikog prijatelja BiH, kao velikog prijatelja Hrvata u BiH, pokazao je razumijevanje koje nismo očekivali s obzirom na njegov, da kažemo, lijevi pedigre, rekao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here