Sattler: Ono što smo uspjeli s Mostarom sad pokušavamo s Izbornim zakonom

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler u Mostaru je danas kazao kako je taj grada primjer svima što se može postići ako postoji politička volja i suradnja s ključnim partnerima, a BiH su, naglasio je, glavni partneri EU i SAD.

“Kad samo počinjali razgovore o Mostaru ljudi su mi govorili da se u to ne miješamo i da to nikad nećemo to riješiti. Međutim mene nije lako obeshrabriti i danas se nalazimo pred vijećnicima ovoga grada koji rješavaju jako puno pitanja koja su se gomilala proteklih 12 godina”, kazao je Sattler.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH se zahvalio Irmi Baralija (Naša stranka) koja je tužila BiH i dobila taj spor, a posebno građanima Mostara koji nisu odustali i koji su odbili prihvatiti da imaju osnovno pravo na glas.

“Ono što sada pokušavamo je da učinimo nešto slično i na polju reforme izbornog zakonodavstva i Ustava BiH”, kazao je Sattler u Mostaru navodeći kako je politička volja upravo ono što danas itekako nedostaje kad se radi na dobrobiti BiH i njezinih građana.

Naglasio je kako mu je čast što je danas u Mostaru s američkim veleposlanikom Ericom Nelsonom dobio priznanje počasnog građanina toga grada, te naglasio kako se i ova svečanost odvija u okolnostima koje su razočaravajuće, referirajući se na probleme koji su se proteklih dana događali oko organizacije ove svečanosti.

“Nadao sam se da će zaista Mostar poslužiti kao jedan primjer, kao jedna odskočna daska i pokazati široj javnosti što se može učiniti ako se postigne sporazum”, kazao je te se prisjetio prošlog dolaska u taj grad kad je vladala harmonija.

Kazao je kako, nažalost, kriza koja se danas vidi na širem planu predstavlja jednu politiku koja je negativna za građane ove države i da ta vremena još nisu premašena.

“Ono što se nadamo kao što je bio slučaju Mostaru, jer nas nije lako obeshrabriti i da ćemo nastaviti raditi i učinit ćemo sve kako bi došlo do dogovora. Uvjeren sam da ćemo u suradnji sa svima raditi da dođe do reforme izbornog zakonodavstva i Ustava BiH”, kazao je Sattler.

Poručio je kako će nastaviti podržavati daljnji razvoj Mostara uključujući dijalog i suradnju među ljudima s ciljem da se pomogne gradu da ostvari svoj puni potencijal i smanji barijere, koje su nažalost predugo dijelili njegovi građani.

Na kraju je citirajući poznatog mostarskog pjesnika Aleksu Šantića kazao kako će Mostar uvijek biti u njegovom srcu kao i u srcu Erica Nelsona, jer “s Mostarom je drugačije, s njim se nikad ne oprašta, jer Mostar možeš napustiti, ali on ne napušta tebe nikada”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here