Schmidt donio odluku o deblokadi formiranja Vlade FBiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt objavio je na današnjoj konferenciji za medije odluku o deblokadi izbora Vlade Federacije.

On je istaknuo da takva odluka ide u korist niti jednog naroda u BiH.

– U ova protekla tri tjedna puno toga se dogodilo. U tom razdoblju dostavljena mi je kopija jednog prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika FBiH, kazao je Schmidt.

Naglasio je da je izuzetno važno da nacionalni sastav prijedloga mora biti prema onome i što jeste, u skladu s Ustavom.

-U međuvremenu nisam vidio nikakav službeni niti neslužbeni alternativni prijedlog, kazao je Schmidt.

Bilo je, kako kaže Schmidt, dosta rasprava, ali nije napravljen stvarni napredak.

-Moram reći da ono što mi vidimo da je na djelu je politički zastoj do kojeg je došlo. A volja birača koja je izražena na listopadskim izborima ne smije se ignorirati, kazao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik mišljenja je da je upravo to suština demokracije istaknuvši važnim djelovanje u korist države i njenih građana bez obzira na to tko je u opoziciji, a tko u poziciji.

-Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH, kazao je Schmidt.

Dao je i objašnjenje zbog čega je donio ovu odluku.

-Ja sam poduzeo ovakve aktivnosti i donio odluku zbog toga što nam Ustav ne daje rješenje ako se nađemo u situaciji u kojoj smo se našli, kazao je Schmidt.

Pozvao na politički dogovor

On je pozvao sve političke stranke da međusobnom dijalogu dođu do trajnog rješenja kako bi se u budućnosti spriječili slični scenariji blokade.

Kazao je Schmidt da će ovaj mehanizam za sustavno sprječavanje zastoja, stupit će na snagu samo ako se u parlamentu ne postigne dogovor u roku godinu dana.

-Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, a rješava zastoj uz ravnotežu svih konstitutivnih naroda uz ukidanje diskriminacije ostalih, rekao je Schmidt.

Schmidt je pozvao i predstavnike civilnog društva da i oni dostave svoje prijedloge.

-Ovdje se ne radi o zadatku koji stoji pred nekolicinom političara nego o zadatku pred kojim stoji cijelo društvo. Daleko mi je draže da lokalna tijela vlasti iznađu svoje rješenje. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani stranačke interese i prepoznati više interese građana, kazao je Schmidt.

Dodao je da njegova odluka stupa na snagu odmah nakon njenog objavljivanja na web stranici što će se u ovom slučaju dogoditi večeras.

-Također uključuje kratki dio gdje se poziva Zastupnički dom da krene u glasovanje o Vladi. Takvo glasovanje nije moj posao nego je to zadatak za izabrane dužnosnike. Dio takozvanog trajnog rješenje je i jači integritet izbora. Vidjeli smo da su iznesene neke vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i izbornih manipulacija. U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam kazneno djelo podmićivanje na izborima – rekao je Schmidt.

IZVORHMS
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here