Schmidt: Nitko u BiH ne povlači poteze koji bi vodili u rat

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt smatra kako je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno u lošem stanju te da je o tome govorio u svom izvješću generalnom tajniku i Vijeću sigurnosti UN-a.

– Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore – rekao je Schmidt za Al Jazeeru.

Kazao je kako nikada nije doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima. O najavama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, vezanih za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, ali i “uspostavi entitetske vojske”, Schmidt je rekao kako se radi o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju.

– Ali, taktiku je moguće jednostavno promjeniti i usmjeriti u pravcu svojevrsnog raspada. Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Daytonskom sporazumu. Ali, dio čelnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba. U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Nitko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali poduzeti nešto. Ne vidim opasnost od rata. Na nama je da spriječimo daljnji razvoj takve situacije – rekao je, ozmeđu ostalog, visoki predstavnik u BiH.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here