Schmidt u podne nameće novu odluku kojom će se omogućiti formiranje Vlade FBiH?

Iz OHR-a je za 12 sati najavljeno obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta. Nakon što je jučer istekao rok u kojem je trebala biti izabrana nova Vlada FBiH očekuje se kako će Schmidt objelodaniti novu odluku o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kojom bi se deblokirao proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nagađa se kako će Schmidt nametnuti amandmane koji će omogućiti da odluku o imenovanju Vlade FBiH mogu donijeti dva od tri člana Predsjedništva FBiH, s tim da treći član može uložiti veto, koje treba potvrditi dvotrećinska većina u Klubu naroda, iz kojeg dolazi taj član vodstva Federacije BiH.

To bi, u konkretnom slučaju, značilo kako odluku o imenovanju Vlade FBiH mogu donijeti predsjednica FBiH Lidija Bradara i dopredsjednik FBiH Igor Stojanović, a drugi dopredsjednik Refik Lendo može uložiti veto na tu odluku. Odluka neće stupiti na snagu ukoliko je potvrdi dvotrećinska većina u Klubu Bošnjaka, odnosno 15 od 23 izaslanika. SDA, podsjetimo, u bošnjačkom klubu Federalnog doma naroda zajedno s DF-om ima 13 izaslanika.

Takvom Schmidtovom intervencijom bilo bi omogućeno novoj parlamentarnoj većini brzo formiranje federalne vlade bez SDA.

Hoće li Schhmidt danas nametnuti ovakvu odluku, o čemu se špekulira, ili neku drugu i hoće li uopće intervenirati, ostaje da sačekamo podne.

IZVORHMS
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here