SDA ne odustaje unatoč činjenici da nitko s njima ne želi ni razgovarati, kamo li dijeliti vlast

Na poziv potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende (SDA) upućenom predsjednicima SDA, SDP-a i HDZ-a, kao i ostatku rukovodstva Federacije BiH, o kojem se trebalo razgovarati o prijedlozima njegove stranke o nastavku formiranja vlasti na federalnoj razini – odazvao se samo njegov stranački predsjednik Bakir Izetbegović.

Dvojac Izetbegović – Lendo potom su se nakon propalog susreta u ponedjeljak obratili medijima i iznijeli daljnja očekivanja.

Lendo je kazao kako mu je Dragan Čović putem poručio kako on nema što sa mnom razgovarati kao predstavnikom Bošnjaka. Ne znam zaista što on misli tko će predstavljati Bošnjake – Lidija ili Igor? Dobio sam i pismo od predsjednice FBiH Lidije Bradare (HDZ BiH), u kojem navodi da ona više ne želi razgovarati, da je ona završila svoj dio posla.
Susret je, podsjetimo, odbio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, uputivši pismo Refiku Lendi u kojem mu je naveo kako u njegovim “ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta”.

Lendo je pak krivo i zlonamjerno protumačio Čovićeve riječi jer Čović nije kazao da on nema što s njim razgovarati kao s Bošnjakom nego kao s potpredsjednikom FBiH jer on, Lendo) ima predsjednicu FBiH.

Izetbegović je kao najprije održao lekciju iz kulture rekavši kako bi eto stvar osnovne pristojnosti bilo saslušati i njihove prijedloge.

“Ovo kapriciozno odbijanje da se uopće sjedne sa SDA, što je osnovna pristojnost i ustavna obveza, je nevjerojatno. Da se ide na sastanke po destilerijama u Laktašima, a da se nije u stanju doći u instituciju i kazati što se ima kazati. Lendo i ja smo došli da bismo podcrtali tko ne želi razgovor i tko blokira”, naveo je.

Izetbegović je dodao kako im je danas bio plan ponuditi rješenje “na liniji većine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH”.

“To, naravno, ne bi bio popis ministara koje su definirali bez Lende. Tražili bismo da se radi koncentracijska vlada, da svi u tome sudjelujemo. Ili pak da napravimo dvije liste, jednu sa SDA i strankama okupljenim oko nje, a druga sa strankama okupljenim oko Trojke. Pa tko dobije većinu u Zastupničkom domu, neka formira Vladu FBiH”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako nema odgovora na to “kako im je Dodik prihvatljiv, a on ne”, namjerno „brkajući kruške i jabuke“ jer HDZ BiH i SDP čine vlast Dodikovim SNSD-om na razini države, a ovdje je riječ o FBiH.

Ponovio je kako Schmidt ne bi trebao reagirati po pitanju daljnjeg formiranja vlasti u FBiH.

“Prošli put se konzultirao s Andrejom Plenkovićem, s nama nije”, rekao je Izetbegović, dodajući da su “na vezi s nekim strankama” i da će “pokušati uraditi zajednički prijedlog izmjena Ustava FBiH”.

Tvrdi da oni “koji odbijaju dogovor” s njima – se uzdaju u protektorat.

“Zato oni ne dolaze nama, a potrčat će Schmidtu i Dodiku. SDP je dva puta na vlast došao putem odluka visokog predstavnika, oni su na to naučili. Međunarodna zajednica od nas traži da se prestanemo oslanjati na njih”, izjavio je Izetbegović i ponovio je tvrdnju kako je SDA pobjednik po broju glasova na federalnoj razini, kao i na razini pojedinih županija.

Stoga, kaže, “cijena obrane principa neće biti previsoka”, a misleći na moguće Schmidtovo nametanje daljnjih odluka.

IZVORHMS
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here