Sindikalna potrošačka košarica za prosinac 2021. iznosi 2.265,67 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za prosinac 2021. godine iznosi 2.265,67 KM i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec listopad 2021. iznosila je 999 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 1 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,09 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana – 45,3 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,7 posto, higijena i održavanje zdravlja – 6,6 posto, obrazovanje i kultura – 8,8 posto, odjeća i obuća – 14,1 posto, prijevoz – 6,1 posto, održavanje kućanstva – 5,3 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

IZVORFENA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here