Široki Brijeg: Počelo uređenje parka „Otok sreće“ prilagođenog djeci s poteškoćama u razvoju

Realizacija projekta “Otok sreće” predviđen je u sklopu Prve osnovne škole Široki Brijeg. Školu pohađa 1115 učenika u redovitoj nastavi i 21 učenik (redovni i koji povremeno dolaze) u Odjelu za djecu s teškoćama koji će biti primarni korisnici sadržaja igrališta.

Odjel za djecu s teškoćama pohađaju učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Širokog Brijega i Gruda s kojima trenutačno rade tri učiteljice, dvije asistentice u nastavi i stručno osoblje, defektologinja, psihologinja, pedagoginja i socijalna radnica. Nastava u Odjelu za učenike s teškoćama izvodi se skupno ili individualno zbog specifičnosti teškoća s kojima se susreću.

Trenutačno su u Odjelu učenici koji imaju teškoće kao što su ADHD, autizam, teškoće kretanja, glasovno jezične komunikacije, Sy Down, Sy Fragile i epilepsija.

Igralište prilagođeno potrebama učenika s teškoćama bi im omogućilo svakodnevni boravak na otvorenom u kontroliranom prostoru gdje bi se mogli baviti tjelesnom aktivnošću kao i učiti u izravnom kontaktu s prirodom što na većinu teškoća s kojima se susreću u ovom odjelu djeluje smirujuće.

Igra je veoma važan čimbenik u pravilnom razvoju svakog djeteta pogotovo djece s teškoćama u razvoju.

Trenutačno Odjel nema adekvatan prostor za igranje i izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture koji su ključni za razvoj motoričkih, emocionalnih, socijalnih i govornih vještina kao i samopouzdanja.

Prostor igrališta koristilo bi i 30ak članova Udruge osoba s invaliditetom ŽZH, koja trenutno također koristi prostore škole za svoje aktivnosti.

Osim toga igralište bi imalo značajan utjecaj na širu zajednicu jer projekt predviđa izgradnju učionice u prirodi, šetnice, malog amfiteatra, malog kampa kao i povišenih gredica za uzgoj povrća. Sve sadržaje održavali bi i koristili sami učenici Odjela za učenike s teškoćama kao i učenici koji školu pohađaju u redovitoj nastavi. Igralište će biti ograđeno estetski prihvatljivom ogradom, radi sigurnosti učenika.

Ugovorena vrijednost radova je 79.560,00 KM. Radovi su sufinancirani od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 300.000,00 kuna.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here